Čelnici EU-a na samitu usvajaju zaključke o zapadnom Balkanu

Zaključci će potvrditi da će se o proširenju razgovarati na Evropskom vijeću u junu, navode u Vijeću (Arhiva)

Čelnici 28 država članica Evropske unije na samitu koji će biti održan 22. i 23. marta u Briselu usvojit će zaključke o zapadnom Balkanu, a Tanjug u sjedištu evropske administracije saznaje da će zaključci biti kratki i u najvećoj mjeri odnosit će se na pripremu samita EU – zapadni Balkan u Sofiji.

“U zaklljučcima se očekuje da se čelnici osvrnu na predstojeći samit EU – zapadni Balkan, koji će biti održan u Sofiji 17. maja i od kojeg se očekuje još jedna potvrda evropske perspektive regije”, navode u Evropskom vijeću.

Dodaje se da će čelnici EU-a izraziti očekivanje da će se na samitu u Sofiji pokrenuti i konkretne incijative kako da se poboljšaju “fizička povezanost i međuljudski kontakti u regiji i regije s EU-om”.

Istovremeno, očekuje se da se u Sofiji razmotre i pitanja koja se odnose na migracije i sigurnost.

“Zaključci će potvrditi da će se o proširenju razgovarati na Evropskom vijeću u junu”, navode u Vijeću.

Španija ne dolazi zbog Kosova

Bugarska, koja trenutno predsjedava EU-om i koja je domaćin samita EU – zapadni Balkan, naglašava da su eurointegracije zapadnog Balkana među glavnim prioritetima njenog predsjedavanja, ali da samit u Sofiji neće biti posvećen politici proširenja, nego prvenstveno povezanosti, izgradnji infrastrukture i saradnje u regiji, kao i općem napretku zemalja zapadnog Balkana.

Osim najava da Španija neće prisustvovati samitu u Sofiji, zbog prisustva Kosova, u Briselu napominju da postoji pet zemlja članica koje nisu priznale Kosovo i da je “još rano da se nagađa ko će sve prisustvovati samitu”.

U diplomatskim izvorima u Evropskom vijeću skreću pažnju na činjenicu da, osim “osvrta na zapadni Balkan” tokom večere čelnika zemalja članica EU-a 22. marta, važne zaključke Evropskog vijeća o proširenju na zemlje zapadnog Balkana treba očekivati i na junskom samitu.

EU ne želi trgovinski rat sa SAD-om

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je, komentarišući odluku američke administracije o uvođenju dodatnih carina, istakao da Evropska unija (EU) ne želi ulaziti u nikakav trgovinski rat, javlja Anadolija.

“EU ne želi trgovinski rat u kojem sigurno nema pobjednika. Ukoliko ne budemo izuzeti od oporezivanja spremni smo postupiti po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO)”, kazao je Juncker novinarima u Briselu prije početka samita lidera EU-a.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini je izjavila kako nakon samita očekuje važnu poruku po pitanju slobodne trgovine.

Naglasila je da je slobodna trgovina veoma bitna ne samo za ekonomski razvoj nego i za jačanje odnosa među zemljama u svijetu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je također kazala da će jedna od najvažnijih tema o kojima će razgovarati u Briselu biti i trgovinski odnosi sa SAD-om, dodajući kako je važno da je EU po tom pitanju zauzela zajednički stav i time se, kako je kazala, jasno usprotivila protekcionizmu.

Izvor: Agencije