Čelnici EU-a za što brži razlaz sa Londonom

Čelnici očekuju da Vlada Velike Britanije što prije konkretizira svoje namjere (EPA)

Čelnici EU-a poručili su Velikoj Britaniji da što prije pošalje službenu obavijest o namjeri izlaska iz EU-a kako bi se o tome započeli pregovori, a njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da ne vidi mogućnost zaokreta u britanskoj odluci.

“Nemamo nekoliko mjeseci za razmišljanja. Želimo da se pozovu na član 50 što prije”, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon radne večere na kojoj je britanski premijer David Cameron objasnio svojim kolegama iz ostalih članica situaciju nakon referenduma o izlasku iz EU-a.

Član 50 regulira uvjete za napuštanje EU-a. Prema tom članu, nakon zaprimanja službene obavijesti o namjeri napuštanja EU-a, počinje teći dvogodišnji rok za pregovore o uvjetima izlaska, podsjeća agencija Hina.

Britanski premijer, koji je najavio ostavku, rekao je da on ne može voditi taj proces jer se zalagao za ostanak u EU-u te da će te pregovore voditi novi čelnik nakon izbora u rujnu.

“Razumio sam da Cameronu treba vremena za razmišljanje, ali ne razumijem zašto pristalice izlaska iz EU-a ne žele odmah izaći. Mislio sam da oni koji žele izaći imaju plan, ali ga nemaju”, rekao je Juncker.

‘Mirna rasprava’

“Naša rasprava bila je mirna i odmjerena. Čelnici razumiju da je sada potrebno neko vrijeme da se slegne prašina u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali oni također očekuju da Britanska vlada čim prije konkretizira svoje namjere”, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Merkel je istaknula da ne vidi mogućnost da Velika Britanija odustane od referendumske odluke o  napuštanju EU-a.

 “Želim jasno reći da ne vidim načina da se ta odluka preokrene”, rekla je Merkel, na pitanje o mogućnosti zaokreta u Velikoj Britaniji. “Moramo biti realni, nije vrijeme za razgovore o željama”, rekla je.

Cameronovo žaljenje

Britanski premijer David Cameron rekao je da mu je žao zbog rezultata referenduma o Brexitu, ali ne i zbog toga što je on održan.

“Naravno da mi je žao zbog rezultata. Ali nije mi žao što je održan referendum. To je trebalo napraviti”, rekao je Cameron na konferenciji za novinare nakon večere s drugim čelnicima EU-a.

“Volio bih da sam uspio na referendumu.. žao mi je zbog toga”, rekao je novinarima, dodajući da je u ovom trenutku zabrinut jer želi da Britanija izgradi kako treba svoje veze s Evropom. Sve će učiniti, naglasio je, da ohrabri “bliske odnose”.

Britanski je premijer naglasio da nema vremenski okvir glede aktiviranja članka 50, koji se tiče izlaska iz Europske unije, te rekao da će to pitanje ostaviti svom nasljedniku. Na njemu je, rekao je Cameron, da se bavi sljedećim poglavljem za Britaniju.

Sa svojim će nasljednikom blisko surađivati kako bi se osiguralo da njegova zemlja zadrži što je moguće bliže veze s Unijom. Poručio je da Britanija neće okrenuti leđa Europi te naglasio da će on učiniti sve što je u njegovoj moći da ohrabri blizak odnos Londona i EU-a.

Izvor: Agencije