Čelnik AfD-a: Spomenik holokaustu u Berlinu jest sramota

Predsjednik AfD-a u istočnoj saveznoj državi Tiringiji poznat je po zapaljivim izjavama o izbjeglicama i drugim rasama (AP)

Čelnik desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) izazvao je zgražanje u zemlji izjavom da je spomenik žrtvama holokausta u Berlinu “sramota”.

Bjoern Hoecke, predsjednik AfD-a u istočnoj saveznoj državi Tiringiji, poznat je po zapaljivim izjavama o izbjeglicama i drugim rasama.

Pristalicama je rekao da su Nijemci “jedini narod na svijetu koji je postavio sramotan spomenik u srcu svog glavnog grada”.

Predsjednik Centralnog jevrejskog vijeća Njemačke Josef Schuster rekao je da je AfD “tim antisemitskim i neljudskim izjavama pokazao svoje pravo lice”.

AfD je krenula kao euroskeptična stranka, ali je ubrzo skrenula udesno i postigla neočekivano dobar rezultat na regionalnim izborima. Predsjednica stranke Frauke Petry rekla je prošle godine da bi policija trebala pucati u migrante koji ilegalno ulaze u zemlju.

Stranka očekuje dobar rezultat na saveznim izborima 24. septembra. Posljednje ankete pokazuju da je podržava 11 posto birača.

‘Nijemci trebaju promijeniti pogled na historiju’

Približno 200 demonstranata okupilo se pred zgradom u Dresdenu, gdje im se u utorak navečer obratio šef AfD-a.

Hoecke je doživio ovacije kad je počeo napadati spomenik sastavljen od 2.711 kamenih ploča, otvoren 2005. u znak sjećanja na šest milona Jevreja koje je ubio nacistički režim.

Rekao je da su Nijemci dosad imali kolektivno stanje svijesti “brutalno poraženog naroda” i da za 180 stepeni trebaju promijeniti svoj pogled na nacionalnu historiju.

Umjesto da se njemačka djeca u školama podučavaju o svjetski priznatim filozofima, muzičarima i izumiteljima, kojih imamo više nego bilo koja druga nacija, njemačka historija prikazuje se kao “loša i smiješna”.

Publika je izvikivala “Merkel, odlazi!” nakon što je Hoecke uporedio njemačku kancelarku s posljednjim komunističkim čelnikom Istočne Njemačke Erichom Honeckerom.

Izvor: Agencije