Čelnik njemačkog SPD-a: Vladajuća koalicija neće preživjeti narednu godinu

Kuehnert je izjavio da jedva da poznaje ikoga ko vjeruje da će koalicija preživjeti do kraja mandata (EPA)

Čelnik frakcije mladih njemačkih Socijaldemokrata (SPD) izjavio je u ponedjeljak da koalicija kancelarke Angele Merkel sa SPD-om neće preživjeti narednu godinu.

Labava koalicija iskompromitirana sporenjima oko imigracije i sudbine čelnika unutrašnje obavještajne agencije stupila je na vlast u martu, a već dva puta se nalazila na rubu propasti. Glasači su kaznili i konzervativce Angele Merkel i SPD na izborima u dvije njemačke savezne države.

Čelnik frakcije mladih SPD-a Kevin Kuehnert, koji se od samih početaka koaliranja njegove stranke s konzervativcima protivio takvom savezništvu, izjavio je da će SPD pažljivo posmatrati šta će se desiti nakon što Merkel odstupi s čela Krščansko-demokratske unije  (CDU) u decembru.

„Naredna godina puna je (regionalnih) izbora i političkih razvoja koji će imati velike posljedice“, kazao je Kuehnert za Deutschlandfunk radio.

„Jedva mogu zamiliti da ćemo ostati na okupu u narednoj godni. Moramo iskoristiti to vrijeme da se pripremimo za naš “Dan D” ili prijevremene izbore“, kazao je.

Seehofer najavio napuštanje CSU-a

Kuehnert je izjavio da jedva da poznaje ikoga ko vjeruje da će koalicija preživjeti do kraja mandata aktuelnog  parlamenta 2021. godine.

Čelnca SPD-a Andrea Nahles izjavila je da rukovodstvo stranke, uprkos pritisku nezadovoljnog članstva zbog lošeg rejtinga  u anketama javnosti i njenog katastrofalnog nastupa na regionalnim izborima, nije raspravljalo o napuštanju koalicije na svom sastanku prošlog ponedjeljka.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer, predsjednik CSU-a, bavarskih saveznika kancelarke Merkel i kritičar njene liberalne azilantske politike, poručio je članstvu svoje stranke kako želi da napusti dužnost čelnika CSU-a, saopćili su Reutersu izvori iz stranke.

Seehofer je bio trn u oku kancelarke Merkel većim dijelom vladavine koalicije u protekle tri godine, zauzimajući oštar stav prema imigraciji.

Visoki zvaničnik CSU Manfred Weber izjavio je za novine Bild kako je Seehofer u nedjelju poručio da će 2019. biti godina političke obnove i i da će čelnik CSU objaviti dodatne detalje u ovoj sedmici.

Izvor: Agencije