Čelnik nuklearne agencije u nedjelju u Teheranu

Amano je izjavio da Iran provodi svoje obaveze preuzete potpisivanjem sporazuma (EPA)

Čelnik agencije za nuklearni nadzor Ujedinjenih naroda posjetit će Iran u nedjelju, gdje će razgovarati s visokim zvaničnicima te zemlje, dok protivljenje iz Sjedinjenih Američkih Država prijeti da podrije međunarodni sporazum koji ima za cilj limitirati iranski nuklearni program.

Yukiya Amano, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, raspravljat će o iranskoj provedbi sporazuma, saopćila je IAEA, prenosi Fena.

Posjeta dolazi u vrijeme sporenja između Washingtona i Teherana o odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa u ovom mjesecu da ne potvrdi iransko povinovanje historijskom nuklearnom sporazumu između Teherana i šest svjetskih sila.

Američki Kongres sada ima manje od 60 dana da odluči da li da ponovo uvede ekonomske sankcije Teheranu, koje su ukinute na osnovu sporazuma u zamjenu za ograničenja u iranskim nuklearnim aktivnostima.

Trump odbija potvrditi sporazum

Amano, čija je agencija nadležna da provodi ta ograničenja, branio je sporazum kao “pun pogodak” za nuklearnu verifikaciju i izjavio je da Iran provodi svoje obaveze preuzete potpisivanjem sporazuma.

IAEA nije pomenula Trumpovo odbijanje da potvrdi da se Iran povinuje sporazumu.

Čelnici Evropske unije ponovili su svoje obavezivanje na sporazum, u nadi da će Kongres spriječiti njegovu propast.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izjavio je da će se Iran držati sporazuma sve dok to čine i ostale njegove potpisnice, ali da će ga “suziti” ukoliko se Washington povuče iz njega, kao što je Trump zaprijetio, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije