Čelnik opozicije Armenije nije izabran za premijera

Pašinjan je dobio 45 glasova, a za većinu trebalo mu je 53 (EPA)

Čelnik armenske opozicije Nikol Pašinjan nije uspio osigurati većinu glasova u parlamentu kako bi u utorak postao premijer nakon nekoliko sedmica protesta zbog kojih je njegov prethodnik dao ostavku.

Pašinjan je bio jedini kandidat za tu funkciju, a podršku je tražio pojedinačno, među zastupnicima više stranaka, nakon što su vladajući republikanci najavili da neće glasati za njega, što je on okarakterizirao “uvredu narodu”. 

Pašinjan je dobio 45 glasova, a za većinu u parlamentu s 105 mjesta trebalo mu je njih 53. 

Ostavka Sargsjana

Armenija, bivša sovjetska republika na Kavkazu, od 13. aprila je u velikoj političkoj krizi. Uslijed protesta, 23. aprila, ostavku je podnio bivši premijer Serž Sargsjan koji je šest dana ranije u parlamentu izabran za premijera pošto je deset godina obnašao predsjedničku dužnost.

Kriza dodatno destabilizira Armeniju, malu zemlju na južnom Kavkazu, već oslabljenu zbog višedecenijskog teritorijalnog spora sa susjednim Azerbajdžanom.

Demonstranti su zamjerali Sargsjanu, 63-godišnjem bivšem vojnom dužnosniku, da nije uspio smanjiti siromaštvo i korupciju tokom deset godina na vlasti te da je oligarsima prepustio kontrolu nad ekonomijom Armenije, zemlje s 2,9 miliona stanovnika. 

Izvor: Agencije