Čelnik Preševa: Protiv smo razmjene teritorije

Arifi: Mi želimo snažno Kosovo i da sjever bude njegov dio i ako to bude račun za naše ostajanje pod Srbijom (Al Jazeera)

Predsjednik općine Preševo Shqiprim Arifi izjavio je kako su politički predstavnici tog područja Srbije protiv razmjene za sjever Kosova, makar morali i dalje ostati pod Srbijom, prenosi agencija Beta.

„Mi želimo snažno Kosovo i da sjever bude njegov dio i ako to bude račun za naše ostajanje pod Srbijom“, rekao je Arifi za kosovsku TV Dukadjini.

Promjena granica koju je predstavio predsjednik Kosova Hashim Thaci je pitanje je o kojem se može razgovarati, ali to ne podrazumijeva i razmjenu teritorija, smatra Arifi.

Protivljenje opozicije

U vezi sa najavama kako bi se općina Preševo mogla pripojiti Kosovu, ali ne i općine Buanovac i Medveđa, Arifi je rekao kako će „ili svi biti dio Republike Kosovo ili ostajemo tu gdje smo sada (u Srbiji)“.

Protiv podjele ili razmjene teritorija sa Kosovom, pored Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Velike Britanije, snažno su i predstavnici opozicionih stranaka u Skupštini Kosova.

Izvor: Agencije