Čelnik ruske vojske: NATO gomila oružje na granici

Snage NATO-a 'nagomilavaju ofanzivno naoružanje duž čitave granične linije s Rusijom i pojačavaju kapacitet aerodroma i luka', kaže Gerasimov (Arhiva)

Sjevernoatlantska alijansa NATO nagomilava ofanzivno oružje i jača vojnu infrastrukturu duž granica s Rusijom, izjavio je danas načelnik Generalštaba Vojske Rusije Valerij Gerasimov.

“Ofanzivno naoružanje nagomilavaju duž čitave granične linije s Rusijom. Pojačavaju kapacitet aerodroma i luka”, rekao je on na Šestoj moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti, prenosi Tass.

Gerasimov je naveo da NATO uspostavlja i centre za skladištenje inventara, što će, kako je istakao, omogućiti toj alijansi da brzo pojača svoje grupacije raspoređivanjem snaga za odgovor u regiji.

Rat informacijama

Također je istakao da Rusija ne planira smanjiti obim saradnje s Evropom u polju sigurnosti uprkos trenutnom globalnom okruženju.

Istovremeno je upozorio da zapadne države pooštravaju rat informacijama protiv Rusije u pokušaju da umanje njenu ulogu u borbi protiv međunarodnog terorizma.

“Zapadne države pooštravaju propagandni rat protiv Rusije. Ako pogledate izvještaje evropskih i američkih medija, stječete utisak da su praktično svi negativni događaji koji se dešavaju u svijetu djelo ili ruskih obavještajnih službi ili ruskih hakera”, zaključio je Gerasimov.

Izvor: Agencije