Oglasi

Čelnik Ryanaira: Brexit je ekonomsko samoubistvo

Direktor niskobudžetne aviokompanije Michael O'Leary najvavio je mogućnost prekidanja saobraćaja između Britanije i Evrope.
Visoki zvaničnici traže da se dvije strane što prije dogovore o avioindustrijiEPA

Izvršni direktor niskobudžetne aviokompanije Rynair, Michael O'Leary, nazvao je Brexit "najvećim ekonomskim samoubistvom u historiji" te upozorio na mogućnost potpunog ukidanja letova između Velike Britanije i Evropske unije.

O'Leary je zajedno s nizom visokih zvaničnika avioprevozničkih i avijatičarskih kompanija sudjelovao u raspravi u Evropskom parlamentu o mogućim posljedicama Brexita na avioindustriju.

Ocijenio je kako, ne bude li postignut sporazum između dviju strana, postoji "realna šansa" za "potpuno ukidanje letova između Velike Britanije i Evropske unije na nekoliko dana, sedmica ili mjeseci".

Moguće otkazivanje letova

Britanija bi se iz Evropske unije trebala potpuno povući do konca marta 2019.

Visoki zvaničnici traže da se dvije strane što prije dogovore o avioindustriji, u kojoj se karte prodaju i do godinu unaprijed.

O'Leary je kazao kako je nakon sastanaka sa zvaničnicima britanske vlade, na kojima se raspravljalo o tom problemu, stekao dojam da vlada "nema pojma" te da se "London samozavarava".

Istakao je kako je, ukoliko do jeseni 2018. ne bude postignut čvrst dogovor, spreman otkazati sve letove prema i iz Velike Britanije u 2019.

Izvor: Agencije