Čelniku Samsunga pet godina zatvora

Lee je negirao bilo kakvu zloupotrebu (EPA)

Južnokorejski sud osudio je milijardera Leeja Jae-yonga, nasljednika Samsunga, na pet godina zatvora.

Sud je donio presudu da je Lee kriv za podmićivanje, pronevjeru, sakrivanje imovine u inostranstvu, prikrivanje dobitaka stečenih krivičnim djelima i za krivokletstvo, a tužioci su tražili 12 godina.

Otkrivanje Leejevih pokušaja podmićivanja južnokorejske predsjednice radi stjecanja prednosti za realizaciju ličnih poslovnih ambicija izazvalo je bijes javnosti i dovelo do svrgavanja Park Geun-hye sa funkcije predsjednice Južne Koreje, javlja AP.

Sud je naveo da se Lee nadao da će mito tadašnjoj predsjednici i njenoj prijateljici Choi Soon-sil osigurati podršku Vlade spajanju kojim bi Lee ojačao svoju kontrolu nad Samsungom i njegovim glavnim dijelom, Samsung Electronicsom.

Sudski postupci protiv Park i Choi su u toku.

Lee, nasljednik jedne od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija, priznao je da je dao taj novac, no negirao je da je zauzvrat tražio ikakvu podršku ili protuuslugu od Vlade.

Još četvero optuženih

Osim Leea, južnokorejski sud je zbog mita i pronevjere podigao optužnice protiv još četvero izvršnih direktora Samsunga.

Svrgnuta predsjednica Park se više puta izvinila zbog skandala, ali je odbijala odgovornost za bilo kakve malverzacije. Neprestano je ponavljala da je kriva samo zbog toga što je previše vjerovala prijateljici.

Kći vojnog diktatora Park Chung-Heea, 65-godišnja Park postala je 2012. prva predsjednica Južne Koreje, osvojivši na izborima najveći broj glasova birača u demokratskoj eri.

No, skandal u čijem se centru našla njena prijateljica nagnao je milione ljudi da izađu na ulicu i traže njen odlazak, a u javnosti je porastao i bijes prema najvećim južnokorejskim kompanijama, poznatijima kao ‘chaebols’.

Izvor: Agencije