Cengiz: Za Khashoggijevo ubistvo odgovorne saudijske vlasti

H
Cengiz je rekla da je razočarana odgovorom SAD-a na ubistvo Khasoggija (Reuters)

Vjerenica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, Turkinja Hatice Cengiz, smatra da su saudijske vlasti odgovorne za Khashoggijevo ubistvo i da bi trebale otkriti detalje kako bi počinioci mogli biti izvedeni pred lice pravde.

“Ovaj incident, ovo ubistvo se dogodilo u saudijskom konzulatu. Saudijske vlasti vjerovatno znaju kako se to ubistvo desilo. Oni moraju objasniti šta se dogodilo”, izjavila je Cengiz za Reuters.

Khashoggi vjerovao u demokratiju u arapskom svijetu

Cengiz je kazala da je Khashoggi “osjećao kako je njegova dužnost da bude glas onih koji ga nemaju“.

“Želim da uloga političkog vodstva u ovom brutalnom ubistvu bude izvedana rasvijetljena. Želim pravdu za Jamala. Pozivam na savjest čovječanstva i međunarodne zajednice, molim vas, pomozite da otkrijemo istinu, kako bi počinitelji i njihovi šefovi odgovarali za zločine. Želim ukopati tijelo voljenog Jamala. Zbog toga, pitam ponovo, gdje je njegovo tijelo? Vjerujem da saudijski režim to zna. Trebaju odgovoriti na moj zahtjev, jer ovo nije samo zahtjev vjerenice, nego čovjeka, ovo je islamski zahtjev za svakoga i svaku naciju. Želim da pravda bude zadovoljena. Ne mislim samo na one koji su ubili mog voljenog Jamala, nego i one koji su to organizirali i naredili. Ova pitanja nisu samo moja, njih postavljaju i milioni drugih ljudi“, istakla je Cengiz.

Dodala je da Khashoggi nije bio samo “voljeni vjerenik, nego i nježno ljudsko biće, čovjek koji voli, novinar i čovjek koji je iskreno vjerovao u slobodu i demokratiju u arapskom svijetu.

Upitana da li smatra da su saudijski princ Mohammed bin Salman ili saudijska kraljevska porodica odgovorni za Khashoggijevo ubistvo, odgovorila je da i ona, kao i njena, turska vlada, žele da svi počinioci i nalogodavci budu kažnjeni u skladu sa međunarodnim pravom.

Objašnjenje Saudijske Arabije nije dovoljno

Dodala je da je nije kontaktirao saudijski prijestolonasljednik, niti bilo ko drugi iz kraljevske porodice kako bi joj izrazili saučešće.

Ona kaže da objašnjenje koje je pružila Saudijska Arabija nije dovoljno i da želi znati detalje, kao i ko je odgovoran za Khasoggijevo ubistvo.

Cengiz je rekla da je razočarana odgovorom SAD-a na ubistvo Khasoggija i da je očekivala od predsjednika Donalda Trumpa zadovoljenje pravde.

Khashoggi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija uhapsila je 18 osumnjičenih za njegovo ubistvo, a Turska traži njihovo izručenje.

Tijelo ubijenog novinara još uvijek nije pronađeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije