Čepurin: Moguće dublje uključivanje Rusije oko Kosova

Moskva je bila, jeste i bit će na strani Beograda, tvrdi ambasador Aleksandar Čepurin (Tanjug)

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin kaže da je moguće “dublje” uključivanje Rusije u kosovski problem, ako takvi predlozi budu stizali, i ističe da će Moskva biti na strani Beograda i podržati odluku koju Srbija i srpski narod smatraju prihvatljivom.

“Rusija i Srbija dosledno podržavaju jedna drugu u međunarodnim organizacijama povodom aktuelnih politčkih pitanja. Posebno mesto ovde zauzima problem Kosovo, gde se Beograd nalazi pod ultimativnim pritiskom tradicionalnih srbomrzaca”, napisao je Čepurin u autorskom tekstu za Politiku povodom Dana državnosti Ruske Federacije, 12. juna.

Prema njegovim rečima, “Moskva je bila, jeste i biće na strani Beograda, i to mnogo vredi”.

“Naš stav ostaje nepromenjen – podržaćemo onu odluku koju će Srbija i srpski narod smatrati prihvatljivom za sebe. Polazimo od toga da je pravni osnov za dogovor Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244”, navodi ruski ambasador.

Kosovo i Krim različite priče

Kako kaže, “naravno, mogu da se pojave mogućnosti za još dublje uključivanje Rusije u proces regulisanja, ako takvi predlozi budu stizali”.

Čepurin primećuje da se u poslednje vreme ponekad izvode paralele između Kosova i Krima, ali ukazuje da su Krim i Kosovo dve potpuno različite priče.

“Makar zbog toga što je Kosovo bilo otrgnuto od Srbije bez poštovanje Deklaracije o međunarodnom pravu UN-a iz 1970. godine, dok se Krim odvojio u skladu sa načelima Deklaracije”, pojašnjava on.

Napominje da je u oduzimanju Kosova od tadašnje Savezne Republike Jugoslavije ključnu ulogu odigrao spoljni faktor – direktan vojni udar NATO-a na Jugoslaviju.

“Krim je Rusija, a Kosovo je – Srbija. To nije samo parola, to je pravna realnost koja mora da se poštuje”, naglašava Čepurin.

Izvor: Agencije