Cerar će posjetiti Zagreb zbog graničnog spora

Andrej Plenković, Miro Cerar
Koalicijski partneri pozvali su Cerara da insistira na implementaciji arbitražne presude (Twitter/Andrej Plenkovi?)

Hrvatski i slovenski premijer Andrej Plenković i Miro Cerar dogovorili su u petak u Bruxellesu posjet slovenskog premijera Zagrebu 19. prosinca kako bi razgovarali o rješavanju graničnog pitanja.

Dvosatni sastanak održan je nakon europskog samita u Bruxellesu. Plenković je rekao da je cilj predstojećeg susreta u Zagrebu utvrditi točke o kojima su obje strane suglasne u vezi s granicom.

“Dogovorili smo se da kolega Cerar dođe u Zagreb 19. prosinca i da nastavimo razgovore o pitanju granice na način da pokušamo utvrditi sve one elemente oko kojih postoji suglasje i hrvatske i slovenske strane”, rekao je Plenković novinarima.

Sedmi razgovor premijera

Kazao je kako je važno “da u duhu dobrosusjedskih odnosa, u duhu želje i Hrvatske i Slovenije, gradimo na temelju odnosa koji su pozitivni”, poput ljetošnjeg dogovora o ciljanim kontrolama na granici.

“Želimo da na tom tragu, i na tragu naših ukupnih odnosa, pokažemo našim prijateljima i partnerima ovdje u EU-u da smo zrele i odgovorne države koje razumiju pozicije Ljubljane i Zagreba, ali isto tako žele težiti pronalaženju rješenja za pitanje granice. To je ključ naših današnjih razgovora i podloga za razgovor u utorak u Zagrebu”, rekao je Plenković.

Plenković i Cerar susretali su se i razgovarali više puta tijekom ove jeseni na marginama europskih i međunarodnih skupova i ovo je sedmi njihov razgovor.

Na pitanje u čemu su sada suglasni Plenković je rekao da su “prije svega suglasni u metodi, a to je da je važno održati suradno ozračje dijaloga”.

“To je izrazito važno i na taj način bismo spriječili bilo kakve jednostrane poteze, incidente, nekakva raspoloženja u javnosti koja ne bi bila blagonaklona ka pronalaženju rješenja. Drugo je da vidimo, s obzirom na polazište Hrvatske da su granice one koje su bile na dan 25. lipnja 1991., polazne točke za daljnje razgovore o tome kako se dvije strane mogu približiti rješenju za granicu na kopnu i moru, a ostalo ćemo prepustiti dijalogu koji će uslijediti sljedećih nekoliko dana, najprije u Zagrebu, a sigurno je da će naši eksperti nastaviti”, rekao je Plenković.

On je rekao da se nije razgovaralo o rješenju koje se spominjalo u javnosti da se na neki način sadržaj arbitražne odluke preformulira u bilateralni dogovor.

“Cilj je bio da dogovorimo posjet. To je sada utanačeno i mislim da je to najbitnije”, rekao je Plenković.

Slovenski premijer Cerar ranije je izjavio da se odvija “vrlo intenzivan dijalog” i da dosad nije bilo napretka.

“Naše je stajalište da moramo razgovarati o implementaciji arbitraže, na tome dosljedno ustrajavam. I očekujem da će Hrvatska sa svoje strane napraviti korak ka približavanju tom stajalištu i da ga na kraju i prizna”, rekao je Cerar.

Otkazana posjeta

Cerar je trebao posjetiti Zagreb još 27. rujna, ali je otkazao posjet nakon što je Plenković u govoru na Općoj skupštini UN-a u New Yorku rekao da “kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz arbitražnog procesa”.

Nakon toga Cerar je tvrdio da neće posjetiti Zagreb dok Hrvatska ne pristane razgovarati o provedbi arbitražne odluke, dok je Hrvatska ponavljala da ne priznaje tu odluku i da granice treba riješiti u bilateralnim pregovorima.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je ljetos da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji te da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Hrvatski sabor krajem srpnja 2015. jednoglasno je donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran i kontaminiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Hrvatska zbog toga ne prihvaća presudu ad hoc arbitraže o granici i ne smatra je obvezujućom, a Slovenija, pak, ustrajava na primjeni arbitražne presude i odbija ponudu Zagreba da spor iznova riješe bilateralnim pregovorima.

Izvor: Agencije