Cerar će tražiti istragu o središnjoj banci

Cerar je rekao da Vlada pažljivo prati kritike da je u središnjoj banci došlo do nepravilnosti (AFP)

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je kako će njegova vlada zatražiti ispitivanje sumnji da je slovenska središnja banka možda manipulirala podacima o stanju u bankama krajem 2013., pred njihovu dokapitalizaciju, prikazujući stanje kritičnijim nego što je bilo.

“Pažljivo pratimo događaje u vezi s kritikama da je u središnjoj banci tada došlo do nepravilnosti vezanih za mjere dokapitalizacije banaka. Nadležna tijela pozvat ćemo da ispitaju stvari u skladu sa svojim nadležnostima”, kazao je premijer Slovenije, prenosi Hina agenciju STA.

Navodi da je središnja banka pred odluku o dokapitalizaciji banaka manipulirala podacima o stvarnoj razini loših kredita i visini sredstava potrebnih za sanaciju stanja pojavili su se početkom tjedna u poslovnom listu “Finance”, pri čemu se list pozivao na navodne interne podatke.

Politička bura

To je izazvalo pravu političku buru, a oporbene stranke zatražile su za petak održavanje izvanredne sjednice parlamentarnog odbora za financije.

Pojavili su se čak i zahtjevi da guverner središnje banke Boštjan Jazbec podnese ostavku ako se potvrde sumnje koje kolaju u javnosti.

Na navode da je slovenska središnja banka 2013. “uredila” izvještaj o stanju u bankama koji nije odgovarao stvarnom reagirala je u srijedu i Alenka Bratušek, u spomenuto vrijeme predsjednica vlade.

Ona je rekla da je njena vlada djelovala na temelju informacija koje je imala od središnje banke, te da ne vidi razloga za svoju odgovornost.

Pahor: Potrebna objašnjenja

Brisanje privatnog kapitala u posrnulim bankama bio je uvjet Europske unije za dopuštenje da bankarskom sektoru svojim sredstvima pomogne država, a da se to nije dogodilo mogla je zaprijetiti situacija u kojoj bi bez svog novca ostali čak i obični štediše u bankama, ustvrdila je Bratušek.

Predsjednik države Borut Pahor založio se da se najnovija financijsko-politička afera što prije raščisti.

Guverner Jazbec i njegovi suradnici morali bi o tadašnjim zbivanjima dati temeljita objašnjenja koja će zadovoljiti javnost, naveo je Pahor.

Izvor: Agencije