Cerar negirao promjene vladajuće koalicije

Cerar: Naša stranka neće stajati ukopana iza ideoloških zidova, niti pristajati na neproduktivne podjele iz prošlosti (Arhiva)

Stranka modernog centra (SMC), koju predvodi premijer Slovenije Miro Cerar, negirala je danas navode da je pregovarala s opozicionim demokršćanima o njihovom ulasku u Vladu gdje bi, navodno, zamijenili privatizaciji nesklone socijaldemokrate, s kojima se premijer sve više razilazi, prenose agencije.

List Finance, koji se poziva na neimenovane izvore, tvrdi da se Cerar sastajao s Ljudmilom Novak, predsjednicom opozicione demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI), nudeći joj ulazak u Vladu, ali da je ona tu neformalnu ponudu odbila.

Cerarova stranka objašnjava da se sa opozicionim strankama sastaju zbog saradnje na pojedinim projektima i da je to legitimno i u skladu s onim što su pred izbore najavljivali, s obzirom da je za neke reforme potreban širi konsenzus.

Protiv prodaje Telekoma

„To znači da naša stranka neće stajati ukopana iza ideoloških zidova, niti pristajati na neproduktivne podjele iz prošlosti. Vladajuća koalicija djeluje onako kako je zacrtala i nastoji da realizira zadatke postavljene koalicionim ugovorom“, navode u SMC-u.

Inače, mogućnost izlaska Socijalnih demokrata iz Vlade bila je predmet špekulacija posljednjih mjeseci, kada su socijaldemokrate jasno iskazivale protivljenje prodaji Telekoma Slovenije, zbog čega je Cerar bio prisiljen da od Parlamenta zatraži i ostavku ministra obrane Janka Vebera.

Cerarova koalicija zadržala bi nešto „tanju“ većinu u parlamentu i u slučaju da se socijaldemokrate odluče za izlazak iz Vlade, jer je čvrsto podržava Stranka penzionera DESUS, koju vodi šef diplomatije Karl Erjavec.

Izvor: Agencije