Cerar: Od angažmana do pobjede u 40 dana

Svega 40 dana aktivnog političkog djelovanja bilo je dovoljno doktoru Miri Ceraru da dođe do pobjednika na prijevremenim parlamentarnim izborima u Sloveniji.

S istomišljenicima je 2. lipnja upriličio Osnivački kongres Stranke Mire Cerara u Ljubljani.

Već 13. srpnja, prema podacima Državne izborne komisije Slovenije, Stranka Mire Cerara na prijevremenim izborima za Državni zbor (Parlament) Slovenije osvojila je 34,61 posto glasova birača, prenosi Anadolija.

Izborni trijumf Cerara veći je i tim što je do sada slovenskoj javnosti bio poznat kao znanstveni i akademski radnik, a ne političar.

Profesor na Pravnom fakultetu

Slogan SMC-a pravna država – inovativnost – trajni razvoj – društvena odgovornost – čovjekovo dostojanstvo, očito su bili presudni Slovencima da se opredijele za ovu novu stranku na političkoj sceni Slovenije.

Programski ciljevi, koji podrazumijevaju smanjenje nezaposlenosti i jačanje konkurentnosti te jeftiniju i efikasniju javnu administraciju, očito je, bili su dovoljni da Slovence uvjere da je SMC pravi izbor.

Cerar je rođen 1963. godine i  profesor je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, gdje predaje teoriju i filozofiju prava, uporedno pravo i etiku pravne profesije.

Sudjelovao je u pisanju Ustava Slovenije, bio je gostujući profesor na Golden Gate University u San Franciscu, a usavršavao se i na University of California School of Law u Berkeleyu (SAD).

Više od 20 godina je pravni savjetnik za ustavna i druga pitanja u Državnom zboru, a povremeno i za druge državne agencije, odvjetničke urede, društva i udruge.

Sa svojim kolumnama i javnim nastupima stalno skreće pažnju na važnost temeljnih vrijednosti u svakodnevnom životu, pogotovo veće kulture dijaloga i podizanje političke i pravne kulture.

U svojim popularnim knjigama Pravnikov mozaik (2007), Pamet v krizi (Pamet u krizi, 2010) i Slovenci na popravnem izpitu (Slovenci na popravnom ispitu, 2013) esejično razmišlja o etici, politici, pravu, obrazovanju, duhovnosti i drugim tematskim socijalnim i ljudskim pitanjima.

Godine 2010. primio je nagradu “Zlatna kruška” za originalnu slovensku poučnu knjigu Kako sem otrokom razložil demokracijo (Kako sam djeci objasnio demokraciju).

Nedavno mu je Studentsko vijeće dodijelilo nagradu za najboljeg profesora na Pravnom fakultetu Sveučilišta.

Miro Cerar je sin proslavljenog gimnastičara i olimpijskog pobjednika Miroslava Cerara.

Janšini neće priznati novu vladu

Slovenska demokratska stranka, čiji je lider bivši premijer Janez Janša, koji se nalazi na izdržavanju dvogodišnje kazne zatvora zbog primanja mita, tvrde da su izvanredni parlamentarni izbori u Sloveniji nelegitimni i da oni zato neće priznati novu vladu, prenosi Tanjug.

Ta stranka je, kako su prenijeli slovenski mediji, pozvala na mirnu, ali odlučnu građansku neposlušnost.

U SDS-u kažu da je Stranka Mira Cerara, koja je odnijela najviše glasova na nedjeljnim izborima, “stranka nevidljivih ljudi”.

Mediji pišu i da je ovo najslabiji rezultat koji su demokrati ostvarili od 2000. godine, ali da oni ne priznaju poraz i uvjereni su da je slaba izlaznost na ovim izborima poraz za Sloveniju, za njezinu budućnost i za pravdu.

Potpredsjednik SDS-a Zvonko Černač je nakon objavljivanja izbornih rezultata rekao da izbori prije kojih je vođa oporbe poslan u zatvor mogu proći još samo u Bjelorusiji, Iranu, Ukrajini i, u posljednje vrijeme, u Ruskoj Federaciji, odnosno u režimima “s kojima slovenska tranzicijska vlada u posljednje vrijeme gaji prijateljske odnose”.

Zbog toga vlada koja će biti sastavljena na temelju takvih izbora neće biti legitimna i zbog toga je SDS neće priznati.

Dodao je da će ova vlada biti kratkoga daha.

“SDS, ipak, neće vratiti mandate kako se spekuliralo prije izvjesnog vremena u nekim medijima, jer bi to bilo njihovo političko samoubojstvo. Prihvatit će sve funkcije, ali će na zasjedanja dolaziti selektivno”, objasnio je.

SDS je pozvao i na “različite oblike mirne, ali odlučne građanske neposlušnosti i prosvjeda, sve dok Slovenija ne bude zemlja pravednosti i vladavine prava”.

Černač, međutim, novinarima nije želio reći ništa detaljnije o oblicima građanske neposlušnosti i dodao da odgovorni, a posebno Vrhovni i Ustavni sud, kao i predsjednik Republike, moraju smjesta učiniti sve za stvaranje normalnih uvjeta i organiziranje legitimnih izbora.

Izvor: Al Jazeera i agencije