Cerar: Ograda je neophodna, ali privremena

Do sada Slovenska vlada postavila blizu 20 kilometara žičane ograde (EPA)

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da će Slovenija nastaviti postavljati “ogradu za usmjeravanje migranata” na svojoj granici s Hrvatskom, da je riječ o privremenoj mjeri kako bi se onemogućio nekontrolirani priliv izbjeglica, no da će biti uklonjena čim se izbjeglička kriza završi.

Postavljanje “ograde za usmjeravanje”, kako je naziva Cerar, u sadašnjoj situaciji je neophodno zbog navodne premale solidarnosti koje u izbjegličkoj krizi s Evropom pokazuju Grčka, Makedonija, Srbija i Hrvatska koje se nalaze na balkanskoj izbjegličkoj ruti, a migrante samo propuštaju dalje, tvrdi slovenski premijer.

Cerar je kazao da je dnevni ulazak u Sloveniju približno 7.000 migranata, s obzirom na njenu veličinu isto kao kad bi u Njemačku u jednom danu ušlo 300.000 izbjeglica.

Govoreći u Parlamentu Slovenije, dodao je da je to za najmanju zemlju na izbjegličkoj ruti prevelik teret.

Odgovarajući na kritike opozicijske Udružene ljevice (ZL) da se njegova Vlada upisala na “neslavnu listu” pet zemalja EU-a koje se od izbjeglica štite bodljikavom žicom i tako derogiraju samu ideju Evropske unije, a provode i militarizaciju jer koriste i vojsku, Cerar je to energično odbacio.

Premijer Slovenije je kazao da ta država čini sve što je u njenoj moći da djeluje humanitarno koliko može, ali vodeći računa i o sigurnosnim izazovima.

Cerar je rekao kako će njegova vlada “sa zadovoljstvom” donijeti odluku da se ograda na granici s Hrvatskom ukloni, ali tek kad se stvari u vezi s izbjegličkom krizom smire, ponovivši da je ograda od bodljikave žice potrebna kako bi se spriječila “humanitarna katastrofa”.

Pristižu hiljade izbjeglica

U Sloveniju je od sredine prošlog mjeseca do ponedjeljka ušlo 218.000 izbjeglica, a priliv se nastavlja pa je u zemlju jutros, s dva voza iz Hrvatske, u Dobovu prebačeno 2.007 ljudi, dok je blizu 400 izbjeglica ušlo do šest sati preko graničnog prijelaza Petišovci, objavila je slovenska policija.

Istovremeno, nastavlja se i postavljanje žičane ograde za usmjeravanje izbjegličkog toka, nakon što je od početka prošle sedmice do sada postavljeno blizu 20 kilometara tehničkih prepreka čiji je cilj, prema navodima Slovenske vlade, regulirati i smanjiti izbjeglički val te se pripremiti za situaciju ako bi Austrija i Njemačka za izbjeglice potpuno zatvorile svoje granice.

Slovenija namjerava postaviti ukupno 80 kilometara ograde na svojoj granici s Hrvatskom kako bi spriječila moguće razlijevanje izbjegličkog vala duž cijele granice, koja je i granica Schengenskog prostora, a zatvaranje cijele granice, koja je duga 670 kilometara, sasvim je nerealno, kazao je tokom vikenda u razgovoru za ljubljanski list Dnevnik državni sekretar slovenskog MUP-a Boštjan Šefic, koordinator za pitanja izbjegličke krize u vladi premijera Mire Cerara.

Prohodne planine i doline

Dodao je da zatvaranje cijele granice traži slovenska opozicija, ali da to nije moguće izvesti iako je, kako dodaje, slovenska pozicija odbrane Schengena teža od austrijske, jer Austrija na svojoj južnoj granici ima teško prohodne planine i doline koje je lakše kontrolirati.

“Mi ne postavljamo ogradu, nego tehničke prepreke za reguliranje izbjegličkog vala. To bi bila ograda u pravom smislu riječi kad bi je postavili na svih 670 kilometara, kako predlaže opozicija, uz tvrdnju da bi se mogla postaviiti u samo dvije sedmice, no to nije realno”, kazao je Šefic.

“Naš položaj je vrlo ranjiv. S Hrvatskom imamo granicu koja je duža od granice koju Mađarska ima i sa Srbijom i s Hrvatskom. Imamo vrlo otvorenu granicu, a čak i rijeke koje su na dijelu granice lako se mogu prijeći”, kazao je Šefic.

Istakao je da se Slovenska vlada prošle sedmice odlučila za postavljanje tehničkih prepreka, bojeći se da će Hrvatska početi nekontrolirano slati veliki broj izbjeglica širom granice, te da će Austrija i Njemačka ograničiti primanje izbjeglica ili svoje granice sasvim zatvoriti, a od drugih zemalja na balkanskoj izbjegličkoj ruti očekuje da počnu smanjivati kvote koje šalju prema sjeveru i sjeverozapadu.

Restrikcije u dnevnim kvotama

Kada je riječ o saradnji s državama na balkanskoj ruti, Šefic je rekao da je optimist, ali da nije naivan.

“Nadam se da će se odnos Hrvatske nakon formiranja nove vlade promijeniti bez obzira na to ko je bude sastavio”, kazao je Šefic, dodavši da je Slovenija još sredinom oktobra Hrvatskoj predlagala restrikcije u dnevnim kvotama koje bi ona bila sposobna primiti i prepustiti prema Austriji, ali da to nije bilo prihvaćeno pa se boji da bi se ta situacija opet mogla ponoviti, a izbjeglice biti upućivane širom schengenske granice, a ne samo na dogovorene tačke.

Tehničke prepreke omogućit će da izbjeglice, koje bi u takvoj situaciji i došle do granice, budu usmjeravane prema dopuštenim tačkama ulaza u Sloveniju, a u slučaju gužvi prilikom ulaska na hrvatskoj bi se strani morala brinuti hrvatska vlast, naveo je Šefic u razgovoru za Dnevnik.

Izvor: Agencije