Cerar: Potreban veći utjecaj SAD-a na Balkanu

Povećan interes Moskve i Pekinga mogao bi dovesti do promjene geopolitičkih odnosa u dijelu starog kontinenta, posebno na Balkanu, upozorava Cerar (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar ocijenio je u razgovoru za Washington Post, vođenom tijekom boravka u SAD-u proteklih dana, da bi se američka administracija trebala jače angažirati u jugoistočnoj Europi ako ne želi jačanje utjecaja Rusije i Kine u tom dijelu Europe.

“Ako budu prevladali ruski ili kineski interesi, tu bismo regiju mogli izgubiti”, kazao je Cerar za WP, dodajući da bi prisutnost i angažman SAD-a trebali biti izraženiji.

Šef slovenske diplomacije istaknuo je u razgovoru da je u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući i Balkan, posebno izražen interes Pekinga za jačanje ekonomskih i političkih veza pa  da se tako i sam više puta sastao s najvišim kineskim dužnosnicima u okviru sastanaka čelnika država srednje i istočne Europe s Kinom.

Iako Slovenija ima samo dva milijuna stanovnika, ona privlači dosta interesa za investicije iz Kine, dok je SAD u tom pogledu mnogo manje vidljiv, kazao je slovenski čelnik, upozoravajući da bi povećano zanimanje Moskve i Pekinga u situaciji kad se Trumpova administracija, zbog svoje agende America First, manje angažira u Europi, moglo dovesti do promjene geopolitičkih odnosa u dijelu starog kontinenta, posebno na Balkanu.

Trump reže, Moskva i Peking povećavaju sredstva

Mislim da bi bilo vrlo dobro kad bi naši prijatelji i saveznici u SAD-u bili prisutniji u toj regiji, kazao je Cerar u razgovoru za utjecajni američki dnevnik koji upozorava da Trumpova administracija predlaže Kongresu proračunske rezove za potporu inozemstvu, dok Moskva i Peking ta sredstva sustavno povećavaju, a tako i svoj utjecaj u svijetu.

Slovenskim novinarima koji su pratili njegov posjet Washingtonu krajem proteklog tjedna Cerar je nakon razgovora s državnim tajnikom Mileom Pompeom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom kazao da je države zapadnog Balkana što prije potrebno uključiti u transatlanstske integracije zbog europske sigurnosti i stabilnosti regije, te zbog geostrateških utjecaja koji dolaze iz šireg okruženja i svijeta.

Istodobno, kazao je da za SAD dobri odnosi Slovenije s Ruskom Federacijom “nisu problematični” te da je Slovenija uključena u sankcije protiv Rusije zbog ukrajinske krize.

Rusija, prema navodima Cerara, na zapadnom Balkanu ima popriličan utjecaj, a EU u suradnji s SAD-om u tom pogledu treba pokazati više odlučnosti jer Balkan spada u demokratsku europsku obitelj kao punopravan član, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Izvor: Agencije