Cerar: Pozvat ćemo Hrvatsku na zajedničku implementaciju

Miro Cerar
Cerar: Slovenija neće učiniti ništa što bi pogoršalo odnose između država i državljana (AP)

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak telefonom sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom o odluci Arbitražnog suda u Haagu te je dogovoreno da se neće poduzimati nikakvi jednostrani potezi i da će se premijeri sastati 12. srpnja u Ljubljani, priopćeno je u četvrtak iz Banskih dvora.

Dvojica čelnika razgovore će nastaviti u Ljubljani uoči sastanka Berlinskog procesa u Trstu 12. i 13. srpnja.

Riječ je o inicijativi pokrenutoj 2014. kojom se promiče regionalna suradnja, rješavanje otvorenih pitanja i daljnja stabilizacija europskog jugoistoka.

Cerar je u četvrtak navečer u razgovoru za Slovensku televiziju izjavio da na sastanku s Plenkovićem ne misli pristati na nove pregovore o granici, nego da namjerava govoriti o tome kako “primijeniti” arbitražnu presudu koju Slovenija prihvaća i drži je “pravno obvezujućim aktom” za obje strane u sporu.

“Želimo pregovarati, ali ne o novom sporazumu nego o tome kako implementirati arbitražnu presudu, bit će to dijalog o izvršenju današnje presude”, kazao je Cerar, kako prenosi Hina. 

Slovenski premijer ranije je u obraćanju javnosti nakon odluke Arbitražnog suda o granici Hrvatske i Slovenije, rekao kako je presuda Arbitražnog suda konačna i pravno obvezujuća za Hrvatsku i Sloveniju te da je treba poštovati.

Cerar je rekao da je Arbitražni sud prošle godine utvrdio da sporazum još uvijek vrijedi te je objasnio zašto smatra da odluka vrijedi za obje zemlje.

Sud je, kaže, više od tri četvrtine Piranskog zaljeva dao Sloveniji te je u hrvatskom teritorijalnom moru uspostavio posebno područje kontakta od 2,5 nautičke milje.

Poziv na zajedničku implementaciju

“Uspostavlja se posebno područje kontakta gdje Slovenija ima neotuđiva prava plovidbe i letenja”, rekao je Cerar, dodavši na tom području kontakta “Hrvatska ne može ograničavati”, prenosi zagrebački Večernji list.

Najavio je kako će Slovenija pozvati Hrvatsku na zajedničku implementaciju odluke te očekuje da će se Hrvatska odazvati i da će dvije zemlje moći dogovoriti zajedničke korake za implementaciju.

Naglasio je kako Slovenija neće učiniti ništa što bi pogoršalo odnose između država i državljana te istaknuo da Slovenija uz poštivanje presude jača svoj međunarodni ugled.

“Kao predsjednik Vlade svim ću snagama nastojati da o poštovanju i primjeni presude nastavimo dijalog i nađemo zajednički jezik s predstavnicima Republike Hrvatske”, kazao je Cerar, dodavši da će to činiti radi koristi građana, odnosno nastavka postojećih dobrosusjedskih odnosa i za dobro običnih ljudi.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je na nakon odluke Arbitražnog suda kako je glavna poruka hrvatske Vlade da se Hrvatska ne smatra obvezanom ovom odlukom te da ne namjerava primjenjivati njezin sadržaj.

Druga poruka, rekao je Plenković, jest da je Republika Hrvatska svoje stajalište u vezi arbitraže vrlo jasno i nedvosmisleno donijela 29. srpnja 2015. godine i izašla iz arbitraže.

“U Hrvatskom saboru, konsezualno, zbog sasvim jasnih i evidentnih razloga, a oni su bili da je došlo do skandaloznog i protupravnog postupanja u okviru samog arbitražnog procesa, dakle do svojevrsne sprege između tadašnje agentice Slovenije, koja je zastupala Sloveniju u ovom arbitražnom postupku, i jednoga suca Arbitražnog suda koji je bio imenovan od strane Slovenije na način da je došlo do kompromitacije i kontaminiranja cijelog arbitrarnog procesa”.

Odluka Arbitražnog suda

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je u četvrtak da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji te da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Ranije je objavljeno da granica u Istri slijedi Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika, što znači da zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje i kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj.

Također je donio odluku da je Sveta Gera na hrvatskom teritoriju, ali i priopćio da nema jurisdikciju odlučiti o hrvatskom zahtjevu da slovenski vojni kompleksi ne smiju ostati na hrvatskom teritoriju.

Izvor: Al Jazeera i agencije