Cerar: Slovenija podržava EU integracije Srbije

Cerar je istakao da je važno postići konstruktivan dogovor o zajedničkom nastupu preduzeća na trećim tržištima. (Tanjug)

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da će Slovenija nastaviti intenzivno i čvrsto podržavati evropsku perspektivu Srbije.

“Slovenija to i sada radi na dva načina: podrškom u evropskim institucijama, ali i posredstvom tehničke pomoći”, rekao je Cerar na konferenciji za novinare nakon zajedničke sjednice vlada Slovenije i Srbije.

On je podsjetio da Slovenija od septembra 2015. nudi Srbiji kompletnu pomoć u oblastima povezanim s pregovorima s EU-om.

Brnabić: ‘Srbija nastavlja reforme’

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić posebno je zahvalila Sloveniji na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu, i prilikom odlučivanja o otvaranju i zatvaranju poglavlja i u pružanju tehničke podrške u njihovoj pripremi.

Naglasila je da je Srbija strateški opredijeljena za EU i podsjetila da je dosad otvoreno 12 od 35 poglavlja, te da se očekuje da u junu za otvaranje bude spremno još pet poglavlja, izrazivši nadu da će Srbija tada imati podršku Slovenije da se ta poglavlja i otvore.

Ukazala je da su reforme koje Srbija provodi na tom putu prije svega važne zbog unapređenja kvaliteta života građana.

Premijer Slovenije kazao je da očekuje da će Srbija nastaviti s procesom reformi i ocijenio da su posljednjih godina ti procesi pokazali povoljne finansijske i ekonomske rezultate.

Govoreći o pitanju sukcesije, Cerar je kazao da je riječ o važnoj materiji, koju sporazumno rješava sa Srbijom.

Veća prava za građane republika bivše SFRJ

“Dogovorili smo da ćemo intenzivirati rad mješovite komisije i osnovati dvije radne podgrupe, koje će u oblasti kulturnog naslijeđa i arhivima pokušati doseći napredak u radu”, rekao je Cerar.

On je kazao i da ga raduje što je zastupnik u slovenskom parlamentu Dragan Matić iz Stranke modernog centra, zajedno sa zastupnicima političkih stranaka, u parlamentarnu proceduru stavio postupak koji se odnosi na građane bivših republika Jugoslavije kako bi se proširila njihova prava u Sloveniji.

Cerar je istakao i da je Srbija među najvažnijim stranim trgovinskim partnerima Slovenije i važno odredište za slovenske investicije.

“U Srbiji radi više od 1.500 preduzeća koja su u potpunom ili djelomičnom vlasništvu Slovenaca i zapošljavaju 25.000 radnika”, rekao je Cerar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srbijanskom premijerkom Brnabić.

Srbija je za Sloveniju, kako je istakao, drugo najvažnije odredište za ulaganja, s više od milijardu eura investicija.

Slovenija traži Kekeca

Srbija i Slovenija dvije su prijateljske države koje zajedničkim sjednicama vlade razvijaju zajedničke odnose u korist privrede i građana, izjavio je danas slovenski premijer Cerar.

“To smo danas ponovo dokazali potpisivanjem važnih sporazuma između dvije države s vrlo konstruktivnom diskusijom na sjednici vlada, gdje je naglasak bio na ekonomskoj saradnji”, rekao je on.

Srbija i Slovenija, kako je dodao, u svim oblastima postigle su napredak.

On je konstatovao da su bilateralni ekonomski odnosi odlični i da je robna razmjena u 2017. bila najviša u posljednjih deset godina.

Uprkos tome, postoje otvorene mogućnosti za jačanje ekonomskih odnosa u oblasti zaštite sredine, infrastrukture, energetike, digitalizacije, elektrometalurške industrije, dodao je Cerar.

Također je naveo da je važno postići konstruktivan dogovor o zajedničkom nastupu preduzeća na trećim tržištima.

Slovenija želi dobiti 18 originalnih slovenskih filmova koji se nalaze u arhivima Srbije, izjavio je danas slovenski premijer.

“Nadamo se da ćemo dobiti i Kekeca, a kad je riječ o drugim filmovima za koje smo zainteresovani, a nisu slovenskog porijekla, tražit ćemo kopije”, kazao je Cerar.

Sjednica dvije vlade održana je na Brdu kod Kranja i to je četvrta zajednička sjednica.

Sastanak privrednika dvije zemlje

Prva zajednička sjednica vlada dvije zemlje održana je 2013. u Beogradu, a prethodna 2015. na Brdu kod Kranja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sa svojim slovenskim kolegom Mirom Cerarom učestvovat će i na Poslovnom forumu Slovenija – Srbija u Privrednoj komori Slovenije u Ljubljani, a sastat će se i s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

U srbijanskoj privrednoj delegaciji na forumu će biti 115 predstavnika domaće privrede iz istaknutih kompanija, prenosi Tanjug.

Tokom foruma bit će održane i prateće panel-diskusije iz oblasti koje su izazvale najveći interes privrednika dvije zemlje: digitalizacija privrede i države, zaštita životne sredine, u okviru koje će biti riječi o identifikaciji, pripremi i učešću u ekološkim projektima u Srbiji, prijenosu iskustva, kao i turizma (identifikacija i dizajn turističkih proizvoda).

Jedan od panela bit će posvećen startup okruženju, odnosno mogućnostima integracije, zajedničkim projektima i prijenosu iskustva u tom segmentu, a diskutovat će se i o metalskoj industriji, uključujući i odbrambenu. 

Izvor: Agencije