Cerar traži političku podršku za tužbu protiv Hrvatske

Miro Cerar
To više nije stranka Mire Cerara, niti stranka modernog centra, rekao je nekadašnji slovenski premijer (Al Jazeera)

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je u srijedu kako će njegova Vlada u najkraćem mogućem roku pismeno obavijestiti Evropsku komisiju o stavu Ljubljane da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražnog rješenja za granicu krši evropsko i međunarodno pravo, ali kako će prije toga zatražiti i da se o namjeravanoj tužbi protiv Hrvatske izjasne i čelnici svih političkih stranaka.

“Uvjeren sam da pismo EK-u moramo poslati što prije. Sada imamo sve argumente i pravne podloge kojima dokazujemo da Hrvatska krši međunarodno i evropsko pravo”, kazao je on nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavecom i grupom pravnika koji rade na pismu EK-u i tužbi protiv Hrvatske pred sudom Evropske unije u Luksemburgu.

“Uprkos tome, o svemu želim obavijestiti čelnike parlamentarnih stranaka na skorašnjem sastanku parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku i dobiti zadovoljavajuću podršku, a Vlada bi nakon toga bez odlaganja pismo poslala EK-u.”

Slovenski premijer je rekao kako su ga ministri i pravni stručnjaci obavijestili o pripremama za potrebne pravne korake.

Odluka u četvrtak

Slovenija bi se pozivala na Član 259. Ugovora o djelovanju EU-a, pri čemu je postupak takav da se argumenti jedne članice protiv druge najprije iznesu EK-u, koja u roku tri mjeseca može dvije strane obavijestiti o svom stavu i zatražiti da one svoje stavove dodatno argumentiraju.

Što se tiče traženja političke podrške parlamentarnih stranaka, Cerar je kazao kako je to potrebno s obzirom na skorašnje parlamentarne izbore, nakon kojih će sadašnja Vlada imati ograničene ovlasti.

Zato je potrebno dobiti podršku za stav da će Slovenija samostalno tužiti Hrvatsku sudu EU-a, čak i u slučaju da se za mjere protiv Hrvatske EK ne bi odlučila.

“Evropska komisija nakon slanja pisma ima tri mjeseca vremena za odgovor. Ako EK pokrene postupak protiv Hrvatske, preuzet će sama stvari u svoje ruke, a u suprotnom će Slovenija s pravnim postupcima nastaviti sama”, rekao je Cerar.

Erjavec je kazao nakon sastanka s premijerom kako će Vlada o pokretanju pravnih postupak odlučivati u četvrtak, a nakon toga bi se o postupku pred EK-om i mogućoj tužbi protiv Hrvatske izjašnjavali i čelnici političkih stranaka.

Izvor: Agencije