Černobil i dalje kritična prijetnja zdravlju

Nuklearna nesreća u Černobilu smatra se najgorom ikada zabilježenom na svijetu.

Skoro 30  godina kasnije, stručnjaci i dalje rade na obezbjeđenju lokacije. Ali, kažu, nedostaje novca.

Milioni dolara obećani su  na donatorskoj konferenciji u Londonu.

Stručnjaci tvrde da reaktor broj četiri u ukrajinskom Černobilu i dalje predstavlja kritičnu prijetnju za zdravlje ljudi, te okolinu.

Izbacivanje radijacije

Metalni i betonski sarkofag izgrađen nakon incidenta pogoršava se sa vremenom. Novi zaštitni mehanizam gradi se od 1997. kako bi se spriječilo bilo kakvo buduće izbacivanje radijacije.

Ali, završetak ovisi o finansijama. Zvaničnici na donatorskoj konferenciji u Londonu precizirali su kako je za završetak projekta potrebno još 130 miliona dolara.

“Ključna poruka je – nema sumnje da će zaštiti mehanizam biti izgrađen do 2017.“, kazao je Jochen Flasbarth iz organizacije G7.

Kako se približava završna faza, zna se kompletna cijena projekta. Iznosi više od tri milijarde dolara.

U to je uključen novac koji su do sada donirale 43 zemlje.

“Odlučni su pomoći nam, kako bi iskazali solidarnost s Ukrajinom te doprinijeli fondu. Trebat će vremena i imamo ga. Najvažniji rezultat konferencije je da možemo osigurati novac za nastavak radova. Godina nam ostaje za skupljanje sredstva i završetak projekta“, rekao je ministar ekologije Ukrajine, Ihor Sevchenko.

Kritičari, poput Greenpeacea, kažu da se jednostavno prikriva problem, što nije dobro. Dugoročni rizik leži u skladištima radioaktivnog goriva. Ne postoji plan kako ga skloniti.

Odgovor je tražen od bivšeg nuklearnog pregovarača Hansa Blixa, koji je predsjedavajući fonda za završetak projekta u Černobilu.

Zaštita narednih 100 godina

“Čitava stvar pitanje je upravljanja otpadom. U Černobilu na sve strane leži otpad, i to istopljeni obogaćeni uranij. Za to se moramo pobrinuti. Plan je ostaviti ga, da izgubi radioaktivnost, do momenta u budućnosti kada mu se može prići“, zaključio je Blix.

Pretpostavljajući kako će čitava konstrukcija biti gotova, glavna čelična struktura bit će postavljena na tračnice 2017.

Očekuje se da će štititi svijet od nuklearnog otpada iz Černobila najmanje narednih 100 godina.

Izvor: Al Jazeera