Cero: Milijarde novim vlasnicima Agrokomerca

Vlasnik prehrambene industrije Agrokomerc trebala bi postati Razvojna banka Federacije BiH (Arhiva)

Muharem Cero, ekspert za državnu imovinu Bosne i Hercegovine izjavio je da bi prodaja prehrambene industrije Agrokomerc Razvojnoj banci FBiH mogla otkriti jednu od najvećih afera u regionu.

Pod plaštom novih ulaganja u ratom posrnuli Agrokomerc, tvrdi Cero, novi vlasnici mogli bi se domoći i imovine velikokladuške kompanije i u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama bivše Jugoslavije, javlja Patria.

Riječ je o imovini iz pasivnog podbilansa ove kompanije, čija se vrijednost procjenjuje na stotine miliona KM. Prema grubim računicama, imovina Agrokomerca samo u susjednoj Hrvatskoj premašuje vrijednost dva kompletna godišnja budžeta u FBiH ili oko četiri milijarde KM (dvije milijarde eura).

„Premijer Fadil Novalić i njegov kabinet moraju jasno upoznati javnost, a pogotovo unesrećene radnike Agrokomerca, šta se trenutno događa sa imovinom Agrokomerca izvan Bosne i Hercegovine. Da li je predmet posljednje prodaje dijela Agrokomerca zapravo i perfidna prodaja imovine ove kompanije u susjednim zemljama? A, Agrokomerc imovinu ima u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, u Makedoniji i na Kosovu“, kaže Cero.

Propala aukcija

Vlasnik prehrambene industrije Agrokomerc u Velikoj Kladuši trebala bi postati Razvojna banka Federacije BiH.

Imovinu Agrokomerca vrijednu skoro 25 miliona KM (12,5 miliona eura) Razvojna banka FBiH dobit će za svega 2,2 miliona KM (1,1, milion eura). Plan je da banka nakon toga imovinu Agrokomerca proda trećem licu. Kao jedan od mogućih kupaca spominje se i hrvatsko Zvečevo, piše Patria, dodaući da će postupak prodaje biti okončan do kraja aprila.

„Ovdje je sada najmanji problem prodaja Agrokomercove imovine u Velikoj Kladuši. Mislim da je krajnji cilj imovina Agrokomerca izvan BiH“,  kaže Cero.

U januaru ove godine na Sudu u Velikoj Kladuši obavljena je javna aukcija za prodaju dijela Agrokomerca, na kojoj je najveću cijenu ponudio sarajevski poduzetnik Nihad Imamović. Mjesec nakon aukcije, on je dobio prijetnje smrću – u slučaju da zaista kupi taj dio – pa je od kupovine odustao.

Izvor: Agencije