Červar: Hrvati favoriti, Srbija i Makedonija mogu iznenaditi

Červar: Glavni favoriti, sa obzirom na dosadašnje rezultate, Francuska, Danska, Španija, Hrvatska, te domaćin Poljska. (EPA)

Razgovarao: Ibrahim Sofić

Dugogodišnji selektor rukometne reprezentacije Hrvatske, te već šest godina trener skopskog Metalurga Lino Červar smatra kako su četiri selekcije glavni favoriti za osvajanje naslova prvaka na Evropskom prvenstvu koje počinje danas u Poljskoj, no da postoje faktori koji bi mogli ići u korist onim nacionalnim timovima koji iz pozadine čekaju priliku da iznenade i zasijaju.

Čovjek, koji je predvodio hrvatske rukometaše do brojnih titula i medalja, za Al Jazeeru kaže kako su glavni favoriti, sa obzirom na dosadašnje rezultate, Francuska, Danska, Španija, Hrvatska, te domaćin Poljska.

„Međutim, ne bi trebalo odbaciti ni mogućnost iznenađenja na ovom Prvenstvu. Koliko vidim, bilo je dosta povreda. Učestalost natjecanja, mnogo natjecanja je na određeni način umorilo igrače, prema tome moglo bi biti i iznenađenja“, kaže Červar, te izdvaja dva tima koji bi mogli biti prijatno iznenađenje.

„Recimo, to može biti Švedska, može biti čak i Mađarska. No, mislim da će se ipak bitka voditi između onih reprezentacija koje sam već naveo kao favorite.“

Osvježeni “Vatreni”

Za Hrvatsku, za razliku od mišljenja nekih drugih stručnjaka, smatra kako nije riječ o podmlađenoj, već o osvježenoj reprezentaciji. Hrvatska je u grupi sa Islandom, Bjelorusijom i Norveškom.

„Pa, nije baš podmlađena reprezentacija, oni imaju šest igrača koji su osvojili četiri medalje, koji su 6-7 puta igrali u finalu ili polufinalu, imaju 14 igrača koji igraju u Ligi prvaka. Međutim, može se reći da su tu dva osvježenja, a to su Šebetić i Mamić. Hrvatska je miks iskustva i nešto mlađih igrača, ali su to sve igrači u najboljim godinama, u dobrom iskustvu, mogu se dobro takmičiti. Za Hrvatsku moram reći jednu stvar, smatram da je ona velesila sa svim rezultatima iza sebe, njenih 12 osvojenih medalja daje za pravo. Ona je uvijek reprezentacija koja konkurira za borbu za medalje i sam vrh.“

Dva navedena tima među favoritima, Francuska i Poljska, nalaze se u grupi sa dva regionalna predstavnika, Srbijom i Makedonijom. Červar ima dobar uvid u kvalitete Makedonaca jer je od 2009. u Skoplju.

„Mislim da reprezentacija Makedonije igra u jednom vrlo iskusnom sastavu koji već dugo igra zajedno. Oni su najiskusniji sigurno i oni imaju igru u kojoj imaju jednog lidera, [Kirila] Lazarova. Drugo, momčad je vrlo disciplinirana i imaju jednu igru koja može biti neugodna“, govori za Makedonce.

Što se tiče Srbije, Červar ističe kako je „Orlove“ gledao sam u sudaru sa Mađarskom, te kako je prijatno iznenađen onim što je vidio.

„Vidio sam nakon dulje vremena da u reprezentaciji Srbije postoji entuzijazam, ne onaj patvoreni već iskreni entuzijazam i želja za borbom, velika motivacija. Ako budu imali takav odnos i pristup prema igri ,kao što su imali u ove dvije utakmice, iako nema previše poznatih igrača u timu, čak i Srbija može biti nezgodna za protivnike. No, ostaje pitanje da li je ono što sam vidio u te dvije utakmice stvarno stanje, da mogu tako igrati kroz cijelo prvenstvo.“

Istakao je kako i Makedonija i Srbija mogu iznenaditi, te kako ih ubraja u dobre reprezentacije i vidi ih u dobrom svjetlu.

Preporod Metalurga

Rukometnu čast balkanske regije u Poljskoj branit će i Crnogorci koji se nalaze u dosta nezgodnoj grupi sa Danskom, Mađarskom i Rusijom.

„Gledao sam Crnu Goru sa Makedonijom. To je jedna reprezentacija koja ima nekoliko dobrih pojedinaca, poput Melića, Lipovine, Borozana, imaju oni dosta mladih kvalitetnih igrača. Sada je pitanje da li oni imaju dovoljno zrelosti i iskustva na velikim natjecanjima da se mogu suprotstaviti dosta iskusnijim reprezentacijama. Grupa im nije baš laka, no u svakom slučaju mogu iznenaditi i dobar su mlad tim.“

Metalurg doživljava preporod nakon finansijske krize i, kako ističe sagovornik Al Jazeere, za razliku od Atletico Madrida i Copenhagena koji su imali slične probleme – ostaje na rukometnoj mapi Evrope.

„Metalurg nastavlja sa kompletnim makedonskim konceptom. Imamo 3-4 igrača sa strane, ostalo su svi domaći igrači. Zadovoljan sam što su tri naša igrača u reprezentaciji koja je otišla u Poljsku, to je jedna nova generacija mladih igrača. Ono što je bitno, to je jedan klub koji ima veliku budućnost“, zaključio je Červar na kraju razgovora.

Izvor: Al Jazeera