CES: Novi put interakcije čovjeka i stroja

Na CES-u se lako uočavaju novi tehnološki trendovi kroz promocije novih uređaja (EPA)

Piše: Robert Gabelić

CES, Consumer Electronics Show, centralni ‘izlog’ potrošačke elektronike, ove je godine predstavljen u rekordnom izdanju.

Preko 3.000 kompanija zauzelo je najveći izlagački prostor u 45-godišnjoj povijesti sajma, čime je još jednom potvrđena izuzetna konkurencija na tehnološkoj sceni.

Pametni TV

Samsung F8000 je prvi Smart LED televizor na svijetu s četverojezgrenim procesorom. Hardverska osnovica pametnih televizora postaje sve sličnija onoj koju danas možemo pronaći u modernim tabletima.

U sajamskoj gužvi koju su na pozornici Las Vegasa stvorile tehnološke kompanije nije lako privući pažnju ili otkriti uređaj koji će označiti prijelomni trenutak u elektroničkoj industriji.

Na CES-u se lako uočavaju novi tehnološki trendovi kroz promocije novih uređaja, kojima proizvođači nastoje pronaći put do korisnika.

Ove godine to su prijenosnici s ekranima osjetljivim na dodir, ali i ostala računala koja u nešto izmijenjenoj formi traže način da zauzmu mjesto tradicionalnog PC-ja.

I proizvođači televizora ove su godine ponudili tehnološki pomak, kroz povećavanje rezolucije ekrana, pametniji softver i nove načine upravljanja TV-om.

Nakon revolucije koju su donijeli ekrani osjetljivi na dodir, dizajneri korisničkih sučelja traže nove načine za unapređenje interakcije čovjeka i stroja – ovaj put bez dodira.

Očit naglasak je na razvoju senzora koji pokrete korisnika prevode u naredbe. Takvih rješenja na ovogodišnjem CES-u bilo je mnogo i stiče se dojam kako su u fazi koja bi mogla zanimati širu publiku.

Tobii REX jedno je od uspješnijih koje prati zjenicu oka.

Sajamske aktivnosti

Premda je najveći sajam potrošačke elektronike svoja vrata otvorio u utorak, gužva u Las Vegasu počela se stvarati nešto ranije.

Na svojim pretkonferencijskim događanjima, novosti za ovu godinu predstavile su neke od najvećih tehnoloških kompanija. U želji za privlačenjem dodatne pažnje takve nastupe imali su Samsung, Nvidia, Intel, ali i neki manji izlagači.

Popularnost tableta više nikoga ne iznenađuje, kao ni broj novih uređaja kojim azijski proizvođači žele konkurirati iPadu.

Konkurencija brzo napreduje, a zahvaljujući  Googleovom Androidu, kvalitetni tableti danas su dostupni i korisnicima kojima ne odgovaraju Appleove cijene.

Tableti su tako ponovno bili jedna od glavnih tema sajma. Ponuđen je nevjerojatan raspon modela, koji danas nude ekrane i s ogromnom dijagonalom od 27 inča. 

NVIDIA Project SHIELD

Od poznatog proizvođača procesora na tržište uskoro stiže igraća konzola.

S ovim uređajem NVIDIA želi redefinirati mobilno igranje na Android platformi.

Hardverska osnovica Project SHIELD konzole je novi TEGRA 4 procesor, koji uz četiri osnovne, posjeduje grafički podsustav sačinjen od 72 jezgre.

Takav koncept predstavio je Lenovo, promovirajući novu formu Windows 8 računala, koja se, zahvaljujući dizajnu baziranom na tankom kućištu i ekranu osjetljivom na dodir, može koristiti u položenom položaju.

Lenovo IdeaCentre Horizon Table PC namijenjen je obiteljima koje bi se u vezi s takvim uređajima trebale okupljati uz igru i konzumaciju digitalnog sadržaja, pregledavanje fotoalbuma i sl.

Ubisoft, francuski proizvođač igara, na CES-u je predstavio prve naslove za Tablet PC.

Bez Microsofta

Ovogodišnji CES je prvi na kojem Microsoft nakon 18-godišnjeg prisustva nema vlastiti izlagački prostor. Taj potez ne iznenađuje, jer velike kompanije sve češće samostalno organiziraju konferencije kojima promoviraju vlastite proizvode.

Na CES-u nije bilo ni Facebooka, Amazona, Applea, Googlea.

Tradicionalno, uvodno predavanje kojim je Steve Ballmer večer uoči otvaranja CES-a govorio o planovima kompanije, pripalo je Paulu Jacobsu, direktoru Qualcomma. Prvi čovjek Microsofta se, ipak, pojavio na pozornici CES-a kao Jacobsov gost.

Windows 8 pokušava osvojiti mobilno tržište, u čemu im je Qualcomm, kao vodeći proizvođač mobilnih procesora, jedan od glavnih saveznika.

Ballmer je u svom nastupu pokazao već poznate uređaje temeljene na Qualcommovim ARM procesorima, Samsung Ativ, Dell XPS notebook te Windows Phone mobitele Nokije i HTC-a.

Jacobs je predstavio novu, snažniju, Snapdragon porodicu procesora, koja će podržavati bežične propusnosti podataka do 150 Mbps-a.

Hardverski hit?

Pametni telefoni sa svojim mobilnim aplikacijama i dalje privlače najveću pozornost korisnika.

U godini pred nama njihov prostor utjecaja očito će se brže širiti i u automobilskoj industriji.

Zahvaljujući in-car aplikacijskim platformama poput Ford Synca ili Livio Connecta, upravljačka ploča automobila postat će prošireni prostor mobilnih ekosustava.

Nvidia još jedna kompanija koja se bavi izradom mobilnih procesora i imala je zapažen nastup na CES-u.

Uz novi četverojezgreni procesor Tegra 4, koji je predstavljen kao trenutno najbrži, premijeru je imala i igraća konzola ‘Project Shield’.

Nvidijina konzola posjeduje 5-inčni ekran osjetljiv na dodir, Tegra 4 procesor, a kao softverska osnovica izabran je Android OS istovjetan onom koji danas pokreće najveći broj pametnih telefona.

Izdvojeno…

OLED tehnologija trenutno predstavlja vrhunac tehnologije na području ekrana. Od svoje konkurencije razlikuje se po tome što nudi življe boje, bolji kontrast, a pritom koristi manje energije.

Donedavno su se ovakvi ekrani ugrađivali u uređaje poput pametnih telefona i kamera ili manjih televizora.

Na ovogodišnjem CES-u korejski LG predstavio je prvi 55-inčni OLED HDTV 55EM9700, koji je tanak svega 4 mm.

Kineski Huawei na CES-u se, između ostalog, predstavio i najvećim pametnim telefonom. Takozvani Ascend Mate posjeduje dijagonalu od čak 6.1 inča, čime se bez problema može svrstati i među tablete.

Osim velikog ekrana, Ascend Mate posjeduje četverojezgreni procesor radnog takta 1,5 GHz, 2GB RAM memorije i 8-megapikselnu kameru. Za operacijski sustav odabran je Android Jelly Bean.

Intel je na CES-u predstavio novu generaciju Atom i Core procesora. Za hvatanje priključka s ARM konkurencijom Intel je dizajnirao prvi 22-nanometarski četverojezgreni SoC Atom™ koji udvostručava računalne performanse prethodnika, a njegova se dostupnost planira za blagdane 2013.

Organizatori CES-a do kraja sajma, koji završava u petak, očekuju 350.000 posjetitelja, što je još jedan  pozitivan pomak u odnosu na prošlogodišnje izdanje.

To se smatra velikim uspjehom, posebno danas, kad je sajamska industrija zbog interneta u krizi, a velike kompanije zaobilaze slične događaje.

Izvor: Al Jazeera