Česi najveći euroskeptici, Poljaci i Hrvati najsumnjičaviji

Podrška građana NATO-u zaostaje za podrškom EU (EPA)

Većina građana Mađarske, Slovačke i Češke bi prije izabrala poziciju neutralnosti između Istoka i Zapada nego pripadanje jednom od tih blokova, rezultati su istraživanja slovačkog instituta Globsec.

“Uprkos euroskeptičnoj političkoj retorici koja dolazi iz pojedinih dijelova regiona CEE, podrška javnosti članstvu u Evropskoj uniji je i dalje na relativno visokom nivou širom regiona”, navodi se u izvještaju o socijalnim trendovima u sedam zemalja CEE – Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Česi su najveći euroskeptici, budući da trećina populacije doživljava članstvo u EU kao dobru stvar, dok jedna četvrtina vidi članstvo kao nešto negativno, navodi se u izvještaju “Mješovite poruke i signali nade iz Centralne i Istočne Evrope”.

Podrška građana NATO-u zaostaje za podrškom EU, ali i pored toga, većina ispitanih doživljava NATO kao garanciju sigurnosti.

Isto se ne može reći i za podršku vojnim objektima NATO-a, pošto samo dvije zemlje, Poljska i Rumunija, u potpunosti podržavaju takve objekte na svojoj teritoriji.

Sklonost liberalnoj demokratiji

U svim zemljama obuhvaćenim analizom, sklonost ka liberalnoj demokratiji je veća od podrške autoritarnim liderima, pri čemu je najviše prodemokratskih stavova izrečeno u Mađarskoj, gde gotovo tri četvrtine populacije podržava takve principe.

Predsjednik SAD-a Donald Trump, prema rezultatima istraživanja, nije osvojio velike simpatije, ali je ipak najviše pozitivnih stavova o njemu izrečeno u Rumuniji (40 posto).

Njemačka kancelarka Angela Merkel je posebno osvojila građane u Hrvatskoj, Rumuniji i Poljskoj, dok se, s druge strane, ona u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Bugarskoj percipira negativnije od ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U izvještaju se, također, navodi da je globalni trend gubitka povjerenja u institucije, vlade, medije, nevladine organizacije i preduzeća, počeo uzimati danak.

Poljaci i Hrvati su najsumnjičaviji, pokazuje istraživanje, pošto je više od 60 posto njih reklo da ne vjeruje da im mediji daju pravu sliku svijeta.

Izvor: Agencije