Oglasi

Ćesić Rojs optužen za pronevjeru 60.000 eura

Ljubo Ćesić Rojs optužen je za pronevjeru 60.000 eura od sredstava namijenjenih za odbranu Hrvata iz BiH u Hagu.
Ljubo Ćesić Rojs poznat je po izreci 'Ko je jamio jamio'Pixsell.hr

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 54-godišnjaka zbog prevare teške 60.000 eura u pružanju finansijske pomoći optuženicima pred Haškim sudom za ratne zločine.

Mediji navode da je riječ o Ljubi Ćesiću Rojsu, bivšem saborskom zastupniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i pomoćniku ratnog ministra obrane Hrvatske Gojka Šuška, prenosi Hina.

Navodeći samo dob osumnjičenika, Državno odvjetništvo je na svojim internetskim stranicama izvijestilo da se optužnicom 54-godišnjaka tereti da je od januara do juna 2010. godine u Zagrebu, prilikom dogovaranja pružanja finansijske pomoći optuženicima u kaznenom postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine u Haagu, bez pravne osnove i razloga, za sebe zadržao iznos od 60.000 eura te se na taj način okoristio za iznos od 431.580 kuna.

I ranije optuživan

Neki mediji navode da je riječ o novcu koji se prikupljao za pomoć obranama šesterici Hrvata iz Bosne i Hercegovine optuženih u Haagu.

Ćesić Rojs je tada tvrdio da je novac bio na računu koji mu je blokirao Interpol kada mu je bio zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije (EU).

Ćesić Rojs, poznat po izreci "Ko je jamio jamio", nedavno se našao i u aferi dvostrukih penzija, a ranije je bio optužen da je, kao pomoćnik ministra, u svrhu nezakonitog pribavljanja dobiti za 66. pukovniju podređenima izdavao komande za snabdijevanje pukovnije, ali je u februaru 2009. godine na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi.

Izvor: Agencije