Češka neće primati izbjeglice u ovoj godini

U skladu sa sporazumom EU - Turska, Češka je obavezna primiti 80 izbjeglica iz turskih kampova do kraja godine (AP)

Češka Republika neće primiti izbjeglice prema sporazumu EU – Turska do kraja ove godine zbog oštrih mjera kontrole i sigurnosnih provjera.

Najavio je to češki ministar unutarnjih poslova Milan Hovanec, navodeći kako u Češkoj “neće doći do nekontroliranog prihvata izbjeglica, kao u Njemačkoj”.

“Provodimo vrlo temeljite sigurnosne kontrole izbjeglica i teško se to može završiti do kraja godine. Stoga ne postoji mogućnost prijema izbjeglica do kraja godine”, rekao je Hovanec, a prenijela je češka televizija.

U skladu sa sporazumom EU – Turska, Češka je obavezna primiti 80 izbjeglica iz turskih kampova do kraja godine, podsjećaju agencije.

Prethodno su vlasti drugih europskih država, poput Austrije, poručile da “neće biti čekaonica Njemačke”, a mađarski premijer Viktor Orban se založio za formiranje zajedničke europske vojske koja bi se suočila i s velikim priljevom izbjeglica.

Kritike Njemačkoj

Austrijski ministar obrane Hans Peter Doskozil kritizirao je politiku prema izbjeglicama njemačke kancelarke Angele Merkel.

Po njemu, “stalno ponavljanje kulture dobrodošlice samo vodi samo do novog vala izbjeglica ka Europi”.

Doskozil je zatražio što skorije sazivanje summita o vraćanju izbjeglica.

Smatra da se među zemljama EU-a mora uspostaviti savez za uređenu politiku vraćanja izbjeglica, a “na sporazum s Turskom se ne smije oslanjati”.

Istovremeno, Orban je upozorio kako sigurnost treba biti prioritet Europe, te zahtijeva formiranje zajedničke vojske.

Najavio je i još jednu ogradu na mađarskoj južnoj granici sa Srbijom, kako bi spriječila ulazak izbjeglica i migranata.

Izvor: Agencije