Češka: Nova Vlada dobila povjerenje Parlamenta

Andrej Babiš
Ustavni sud Slovačke ranije je odlučio da je Babiš pred prvostupanjskim sudom svoje ime 'očistio' samo na temelju svjedočenja bivših komunističkih agenata (EPA)

Češki Parlament izglasao je povjerenje u četvrtak rano ujutro manjinskoj Vladi Andreja Babiša, čime su okončani njegovi devetomjesečni napori da osigura parlamentarnu većinu.

Manjinska Vlada Babišove stranke ANO i Socijaldemokratske partije dobila je podršku nekadašnje Komunističke partije, što je prvi put od pada komunističkog sistema u bivšoj Češkoslovačkoj 1989. godine da komunisti dobiju politički glas, prenio je Reuters.

Većina partija odbila je saradnju s milijarderom Babišom, zbog optužbi za zloupotrebu od dva miliona eura subvencija Evropske unije prije 10 godina, a što je Babiš odbacio kao neosnovane optužbe.

ANO partija odnijela je pobjedu na izborima u oktobru prošle godine, ali je njegovoj prvoj manjinskoj vladi izglasano nepovjerenje u januaru.

Vlada je rano u četvrtak, nakon 16 sati debate, uspjela osvojiti 105 glasova od 196 prisutnih poslanika, čime je osigurala mandat.

Fokus na javne finansije

Obraćajući se uoči debate, Babiš je kazao da će se njegova vlada fokusirati na investicije i održavanje javnih finansija, koji su bili u suficitu posljednjih godina uslijed perioda snažnog rasta.

Također, češki premijer je rekao da će se založiti za jači glas u EU i da će raditi na jačanju sigurnosti i stavljanju imigranata pod kontrolu.

Na stotine demonstranata satima je protestiralo ispred zgrade Pparlamenta dok je trajala debata uoči glasanja o povjerenju.

Oni su uzvikivali slogane protiv Babiša i njegove manjinske vlade.

U jednom trenutku Babiš je izašao pred demonstrante, ali se brzo vratio, jer su na njega bacili flašu vode.

Izvor: Agencje