Češka vlada dobila novu priliku

Samo jednom od 1993. godine neka vlada je dobila snažniju podršku u glasanju o povjerenju (Reuters)

Češka vlada desnoga centra u petak je preživjela glasanje o povjerenju i dobila novu priliku, pošto je rasulo u manjoj koalicionoj stranci dovelo vladu na rub raspada.

Rezultat glasanja bio je očekivan, jer je frakcija bivše koalicione stranke izrazila lojalnost vladi, ali premijera Petra Nečasa i dalje čeka težak zadatak: mora progurati svoju fiskalnu i zdravstvenu reformu u ravnomjerno podijeljenom parlamentu.

Analitičari kažu da su prijevremeni izbori još mogući.

Glasanje o povjerenju vladi završilo je sa 105 glasova za, 93 protiv i dva uzdržana.

Redovni izbori bili bi 2014. godine.

Glasanje o povjerenju vladi završilo je sa 105 glasova za, 93 protiv i dva uzdržana.

Taj rezultat suprotan rezultatu iznenadnog glasanja u Rumuniji, u kojoj je lijeva opozicija u petak svrgnula vladu nakon samo dva mjeseca rada.

U razgovoru s novinarima nakon glasanja, Nečas je rekao da je samo jednom od 1993. godine neka vlada dobila snažniju podršku u glasanju o povjerenju, i to u prvom glasanju za njegov kabinet 2010. godine, kada je dobio 118 glasova.

Odmetnuta frakcija

No, dodao je, čeka ga teška borba.

“Pred nama je važno glasanje. Bit će nužno zadržati ovu većinu sklonu reformama i fiskalnoj konsolidaciji”, kazao je Nečas.

Nečasovi građanski demokrati i njihovi glavni partneri iz stranke TOP09 imaju 92 zastupnička mjesta od 200 i moraju se uzdati u 11 zastupnika iz odmetnute frakcije stranke Javni poslovi.

Protiv poslanika Vita Barte, bogatog preduzetnika, izrečena je kazna zatvora u trajanju od 18 mjeseci.

Kada je stupila na vlast, vladajuća koalicija je brojala 118 poslanika, ali je podrška koju uživa opala zbog skandala oko korupcije, u koje je naročito bila upletena stranka Javne stvari, uključujući i osudu poslanika te stranke Vita Barte ranije ovog mjeseca zbog uzimanja mita.

Protiv Barte, bogatog preduzetnika, izrečena je kazna zatvora u trajanju od 18 mjeseci, ali je on odbio povući se sa poslaničke funkcije, a lokalni mediji navode da nimalo nije izgubio na utjecaju nad strankom.

Izvor: Agencije