Češka Vlada pred padom

Liberalno-demokratska partija objavila je da se povlači iz vladajuće koalicije nakon smjene ministrice odbrane Peake.

Prag, Karolina Peake, Vaclav Klaus, Petr Nečas, Smjena
Ministrica Peake je od imenovanja 12. decembra smijenila veći broj visokih zvaničnika u Ministarstvu odbrane [AFP/Getty]

Najmanja stranka tročlane vladajuće koalicije u Češkoj saopćila je u četvrtak da istupa iz saveza, što bi moglo dovesti do pada Vlade premijera Petra Nečasa.

Liberalno-demokratska partija objavila je da se povlači iz koalicije ubrzo nakon što je češki predsjednik Vaclav Klaus smijenio u četvrtak ministricu odbrane Karolinu Peake, samo sedam dana nakon što je stupila na dužnost, što je izazvalo novu krizu u vladajućoj koaliciji desnog centra, prenosi Srna.

Peake je od imenovanja 12. decembra smijenila veći broj visokih zvaničnika u Ministarstvu odbrane, koje se nalazi u centru pažnje nekoliko istraga o korupciji.

Premijer Nečas, koji je zatražio smjenu Karoline Peake, kritizirao je njene odluke o smjeni zvaničnika.

Smjena zvaničnika

Nečas je rekao da je izgubio povjerenje u Peakovu pošto je ona smijenila veliki broj zvaničnika u Ministarstvu odbrane.

Peake je saopćila da je rukovodstvo njene stranke pozvalo svoje ministre da podnesu ostavke u Vladi 10. januara, prenosi AP.

Vladajuća koalicija ima 98 od 200 mandata u Parlamentu, što znači da se Vlada do sada morala oslanjati na podršku nezavisnih poslanika.

Vlada je u srijedu uspjela postići usvajanje budžeta za 2013. godinu u Parlamentu, kao i povećanje poreza, zahvaljujući podršci koju joj je dalo nekoliko nezavisnih poslanika.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.