Češka Vlada pred padom

Ministrica Peake je od imenovanja 12. decembra smijenila veći broj visokih zvaničnika u Ministarstvu odbrane (AFP)

Najmanja stranka tročlane vladajuće koalicije u Češkoj saopćila je u četvrtak da istupa iz saveza, što bi moglo dovesti do pada Vlade premijera Petra Nečasa.

Liberalno-demokratska partija objavila je da se povlači iz koalicije ubrzo nakon što je češki predsjednik Vaclav Klaus smijenio u četvrtak ministricu odbrane Karolinu Peake, samo sedam dana nakon što je stupila na dužnost, što je izazvalo novu krizu u vladajućoj koaliciji desnog centra, prenosi Srna.

Peake je od imenovanja 12. decembra smijenila veći broj visokih zvaničnika u Ministarstvu odbrane, koje se nalazi u centru pažnje nekoliko istraga o korupciji.

Premijer Nečas, koji je zatražio smjenu Karoline Peake, kritizirao je njene odluke o smjeni zvaničnika.

Smjena zvaničnika

Nečas je rekao da je izgubio povjerenje u Peakovu pošto je ona smijenila veliki broj zvaničnika u Ministarstvu odbrane.

Peake je saopćila da je rukovodstvo njene stranke pozvalo svoje ministre da podnesu ostavke u Vladi 10. januara, prenosi AP.

Vladajuća koalicija ima 98 od 200 mandata u Parlamentu, što znači da se Vlada do sada morala oslanjati na podršku nezavisnih poslanika.

Vlada je u srijedu uspjela postići usvajanje budžeta za 2013. godinu u Parlamentu, kao i povećanje poreza, zahvaljujući podršci koju joj je dalo nekoliko nezavisnih poslanika.

Izvor: Agencije