Češka vlada uvodi nove mjere

Građani s mjesečnim prihodima iznad 4.000 eura će tri godine plaćati solidarni porez od sedam posto (Reuters)

Češka koaliciona vlada će opstati, jer su se lideri koalicionih partija u utorak dogovorili o uvođenju novih mjera kojima će se budžetski deficit naredne dvije godine zadržati ispod tri posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Ispunjavanje planova štednje će i dalje biti uslov za opstanak Vlade, rekao je novinarima premijer Petr Nečas i dodao da bi nove budžetske mjere u srijedu trebala potvrditi i Vlada.

Sporazum predviđa smanjenje rasta penzija, koje bi naredne godine mogle biti povećane za trećinu rasta plaća i trećinu inflacije.

Ekonomski ministri tri vladajuće partije – Građanske demokratske partije, konzervativne partije TOP9 i partije Javne stvari – prethodnih sedmica su se dogovorili da obje stope poreza na dodanu vrijednost sljedeće godine budu povećane za jedan posto, na 21 i 15 procenata.

Sporazum, također, predviđa smanjenje rasta penzija, koje bi naredne godine mogle biti povećane za trećinu rasta plaća i trećinu inflacije.

Prema informaciji agencije ČTK, sastavni dio dogovora je i poseban porez na prihod za grupe s visokim prihodima i ukidanje limita za zdravstveno osiguranje.

Solidarni porez

Ministar finansija Miroslav Kalousek je precizirao da će građani s mjesečnim prihodima iznad 4.000 eura tri godine plaćati solidarni porez od sedam posto.

Do ljeta ministarstvo finansija treba pripremiti varijantu i analizu postojećih poreskih olakšica i većeg poreza na igre na sreću.

Za 2013. godinu Vlada mora naći 2,3 milijarde eura, od toga milijardu eura od viših poreza i 1,3 milijarde eura ušteda na izdacima.

Premijer Nečas je poslije sastanka objavio da će, između ostalog, biti ukinute povlastice za stanovanje, bit će povećani porezi na duhan i promet nekretninama za jedan procentni poen, a za studente visokih škola od sljedeće školske godine bit će uvedena upisnina.

Za 2013. godinu Vlada mora naći 2,3 milijarde eura, od toga milijardu eura od viših poreza i 1,3 milijarde eura ušteda na izdacima.

Za 2014. godinu Vladi će biti potrebno gotovo četiri milijardi eura, i to, prema Nečasu, blizu dvije milijarde eura na strani prihoda i isto toliko na strani rashoda.

Izvor: Agencije