Češki predsjednik odbacio prijedlog Barrosa

Klaus je prvi evropski državnik koji se javno izjasnio protiv prijedloga (EPA)

Češki predsjednik Vaclav Klaus odbacio je prijedlog predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa o transformaciji Evropske unije u federaciju nacionalnih država.

Klaus je prvi evropski državnik koji se javno usprotivio prijedlogu Barrosa, koji je on iznio u obraćanju Evropskom parlamentu 12. septembra, javili su češki mediji.

Na poziv jedne češke web stranice da prokomentira govor Barrosa u Strazburu Klaus je odgovorio da se snažno protivi ideji koju je predsjednik EK-a iznio.

“Jedino što cijenim kod ovog prijedloga je to da su zagovornici dublje evropske integracije prvi put otvoreno priznali svoje stvarne ciljeve” rekao je Klaus, dodajući da se Češka 2004. godine priključila EU, a ne “federaciji u kojoj provincije postaju beznačajne”.

Mišljenje građana

Na pitanje da li će se Češka priključiti takvoj Federaciji koju zagovara Barroso, Klaus je odgovorio da sigurno neće.

“Upravo suprotno, treba da počnemo da razmišljamo kako vratiti našu državnost i suverenitet. Evropska unija treba da se mijenja u suprotnom smjeru od onog koji predlaže Barroso”, rekao je on.

On je naglasio da se EU mora mijenjati, ali u suprotnom smjeru od onog kojeg zagovara predsjednik Evropske komisije.

Klausovo viđenje situacije podudara se sa općim raspoloženjem čeških građana.  Online Anketa koju je proveo češki portal Novinki pokazala je da se 62 posto građana slaže sa Klausom i smatra da je EU u stanju raspada.

Češka je uz Veliku Britaniju jedina zemlja koja je odbila da potpiše sporazum o Fiskalnoj uniji, i bila je zadnja koja je potpisala Lisabonski ugovor.

Izvor: Agencije