Česta kršenja prava potrošača u BiH

Zakon za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini postoji od 2006. godine. Na Svjetski dan zaštite potrošača, ombudsmen upozorava da i dalje postoje brojni slučajevi kršenja njihovih prava. Primjer su i Ugovori o snabdijevanju strujom koji su građanima u bh. entitetu Federacija BiH građanima dostupni već nekoliko godina, dok je u Republici Srpskoj (RS) ta je procedura tek počela.

Prema podacima Institucije ombudsmena, kršenja Zakona o zaštiti potrošača ima u svim oblastima. Građani se žale na razne nepravilnosti od kupovine hrane, obuće, u bankarskom sektoru, ali i komunalnim preduzećima.

Posljednjih dana talas nezadovoljstva u RS izazvao je poziv Elektrodistribucije građanima da potpišu Ugovore o snabdijevanju strujom. Rok je do juna mjeseca i svima, koji ne potpišu, Elektrodistribucija upozorava da će isključiti struju.

Zamjerke na Ugovor

Prijedorčanin Ivo Dugandžija kaže da ne zna o čemu se tačno radi. Ni njemu, ni komšijama nije jasno zašto moraju potpisati taj ugovor.

„Nešto sam slušao da će biti negdje potpisi, ali nije to meni baš poznato. A ja nisam dobio. Sad, za ovaj mjesec nisam dobio ni račun“, navodi on.

Sa novom politikom EP RS se ne slaže ni njegov sugrađanin Mirko Koralija.

„Ne znam što da idem davati neke izjave. Aj dobro, ja sam ovdje u gradu, pa mogu doći i potpisati Ugovor, ali ne znam šta će onaj koji mora doći iz Jelićke, Marićke, Gradine, Jutrogošte, Dragotine… Mora potrošiti 20 maraka. Ne znam koja je to svrha“, kazao je.

U prijedorskom Udruženju za zaštitu potrošača Don kažu da podržavaju Ugovore za potrošnju struje, jer ta obaveza proističe iz Zakona za zaštitu potrošača. Međutim, na ovaj ugovor imaju zamjerke.

„Mi smatramo da je Ugovor napravljen jednostrano, zato što Zakon o zaštiti potrošača kaže da su dvije strane ugovorne, koje treba da raspravljaju o odredbama Ugovora. Mi ovdje nemamo mogućnost niti izbora drugog distributera, a niti smo imali mogućnost uticaja bilo kakvog na ovaj Ugovor“, izjavila je Murisa Marić, direktorica Udruženja.

Obratiti pažnju

U državnom Ministarstvu priznaju da je BiH posljednja u regiji kad je riječ o zaštiti potrošača. Ipak, nadaju se da će se to uskoro promijeniti.

„Glavni problem je u tome što naši potrošači, naša javnost nije upoznata sa odredbama Zakona, sa pravima, koja im taj Zakon pruža“, navodi Dragan Milović iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

„To je naš glavni zadatak u narednom periodu, a to je da preko Udruženja za zaštitu potrošača, preko savjetodavnih servisa u Ministarstvu vanjske trgovine, preko ombudsmena i ostalih činilaca u zaštiti potrošača shvate koja su im prava.“

U Udruženju Don kažu da  im se dnevno obrati desetak građana, tražeći savjete.

„Građani itekako treba da obrate pažnju šta sve piše na deklaraciji i da traže pojašnjenja određenih odredbi, da li u ugovoru ili na deklaracijama. Da dobro prate rokove i da im je neprikosnoveno da uopšte uđu u bilo kakvu priču šta je taj famozni račun, koji treba da uvijek nose sa sobom, da uvijek provjere cijene koje plaćaju“, ističe Marić.

Novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, koja je boravila u Prijedoru, navodi kako se iz Udruženja za zaštitu potrošača nadaju nekim ljepšim vremenima kad je riječ o ostvarivanju prava građana.

„Napominju da se nadaju i boljoj saradnji sa institucijama. Također kažu da su oni posrednici između onih, koji pružaju usluge i krajnjih potrošača“, dodala je.

Izvor: Al Jazeera