Čestitke evropskih lidera holandskom premijeru

Liberali holandskog premijera Marka Ruttea osvojili su najveći broj glasova na izborima u ovoj zemlji te 33 mjesta u parlamentu, a njegov glavni rival Geert Wilders 20 mjesta, te kršćanski demokrati i centristički Demokrati 66 po 19.

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonirala je premijeru Rutteu i čestitala mu, kazavši kako se raduje budućoj saradnji sa Holanđanima, “kao prijateljima, susjedima i Evropljanima”.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker čestitao je u srijedu navečer Rutteu na “jasnoj pobjedi” na parlamentarnim izborima, nazvavši holandske izbore “glasom protiv ekstremista”.

Juncker je “razgovarao s Rutteom i čestitao mu na jasnoj pobjedi: glasu za Evropu, glasu protiv ekstremista”, napisao je na Twitteru glasnogovornik EK-a Margaritis Schinas.

“Večeras se u Briselu osjeća olakšanje”, kazao je za AFP evropski izvor koji je želio ostati anoniman.

Potisnuli rast ekstremne desnice

“Vraća se zdrav razum. Kombinirani učinci Brexita i posebno pobjede Donalda Trumpa učinili su Evropu faktorom stabilnosti i razuma u svijetu ludila”, kazao je drugi europski izvor za francusku novinsku agenciju.

Čestitkama Holanđanima na rezultatima izbora oglasili su se i Francuzi.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault čestitao je Holanđanima na odbacivanju izazova krajnje desnice Geerta Wildersa na izborima nakon što su izlazne ankete pokazale da Rutte ostvaruje jasnu pobjedu.

“Čestitke Holanđanima što su potisnuli rast ekstremne desnice”, napisao je na Twitteru Ayrault, dodavši da “želi raditi za jaču Evropu”.

Rutte će, sudeći po rezultatima, imati glavnu ulogu i u formiranju vladajuće koalicije nakon što je njegova stranka zabilježila najbolji rezultat na izborima.

Populist Wilders nije ostvario željeni prodor u vrh holandske politike uprkos tome što je njegova Stranka za slobodu dobila više mjesta nego na prethodnim izborima.

Rutte je u prvom obraćanju svojim pristalicama rekao kako je nakon Brexita i američkih izbora zaustavljena “pogrešna vrsta populizma”, dok je mu Wilders čestitao na pobjedi, poručivši da “još nije gotov s njim”.

Uprkos pobjedi koja je sve bliže, Rutteova VVD osvojila je sedam mjesta manje nego na izborima 2012. godine, dok je Wildersova stranka napredovala sa 15 na 20 mjesta.

Ipak, ističe agencija dpa, najveći gubitnik jest Rutteov koalicijski partner, Laburistička stranka, koja je ostvarila najgori rezultat dosad.

Velike stranke odbile saradnju s Wildersom

Kršćanski demokrati ostvarili su značajan napredak; oni su, kao i laburisti, bili glavni akteri poslijeratne politike konsenzusa u Holandiji, ali su posljednjih godina izgubili na popularnosti.

Druga dva velika dobitnika izbora jesu centristička D66 i stranka Zelena ljevica.

Prema predviđanjima, tri stranke su na drugom mjestu i osvajaju 19 mjesta: Wildersov PVV, kršćanski demokrati, koji su napredovali za šest mjesta, i D66, koji je napredovao za sedam mjesta.

Zelena ljevica trebala bi osvojiti 14 mjesta, dok je ranije imala 12, Socijalistička stranka 14 mjesta, jedno manje nego ranije.

Uz činjenicu da su sve velike stranke odbile moguću saradnju s Wildersom bit će potrebni kompleksni pregovori kako bi se sastavila vladajuća koalicija.

Izvor: Al Jazeera i agencije