Čestitke Khanu širom svijeta

Brojne britanske javne ličnosti objavile su da su glasale za Khana i pozivale sugrađane da urade isto (Reuters)

Brojni političari, novinari i poznate ličnosti iz Velike Britanije, ali i mnogih drugih zemalja, putem Twittera čestitali su pobjedu Sadiqu Khanu koji je, prema preliminarnim rezultatima, novi gradonačelnik Londona.

Među prvima koji je uputio čestitku Khanu bio je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio, koji je napisao da se raduje zajedničkom radu:

“Čestitamo @SadiqKhan. Nestrpljiv sam da počnem raditi s tobom kako bi bi London postao grad jednakih za sve”, napisao je čelnik Laburista Jeremy Corbyn u vrijeme kada su se još čekali službeni rezultati izbora za gradonačelnika Londona.

Pobjedu je Khanu, putem Twittera, čestitao i francuski premijer Manuel Valls.

Novog gradonačelnika čak je pohvalila i sestra njegovog protivkandidata na izborima, konzervativca Zaca Goldsmitha, koja je istovremeno kritizirala kampanju svog brata. 

“Čestitke Sadiqu Khanu, prvom muslimanskom gradonačelniku Londona – grada za sve kulture, porijekla i religije. Odličan primjer za mlade muslimane.”

“Tužna sam zato što Zacova kampanja nije odražavala njega kakvog ga poznajem – naklonjenog okolišu, političara sa nezavisnim mišljenjem i integritetom.”

Ed Miliband, bivši lider laburista naveo je da su Khanova “pozitivna vizija i dostojanstvo pobijedili kampanju straha i podjela”.

Brojne britanske javne ličnosti objavile su da su glasale za Khana i pozivale sugrađane da urade isto.

Poznati britanski glumac Eddie Marsan objavio je da je glasao za njega sa “atletskom zvijezdom, kako bi mogao odrasti u gradu ljubavi, a ne mržnje”.

Glumac i komičar Nick Frost također je napisao da je svoj glas dao Khanu, navodeći da bi i drugi to trebali uraditi.

Izvor: Al Jazeera i agencije