Četiri američka grada žele OI 2024. godine

Atlanta je bila domaćin Olimpijskih igara prije 18 godina (EPA)

Četiri američka grada pokazala su interes za organizaciju ljetnih Olimpijskih igara 2024. godine – Los Angeles, San Francisco, Boston i Washington.

Koji će grad ostati u igri Američki olimpijski odbor (USOC) će odlučiti tijekom siječnja iduće godine.

„Sretni smo što su čak četiri grada pokazala interes za organizaciju Olimpijskih igara. Odluka neće biti laka“, rekao je izvršni direktor USOC-a Scott Blackmun.

Los Angeles je do sada dva puta ugostio najbolje sportaše svijeta (1932 i 1984), dok San Francisco, Boston i Washington nikada nisu organizirali Olimpijske igre.

Sjedinjene Američke Države su osam puta organizirale Olimpijske igre, ljetne i zimske, posljednji put 2002. godine u Salt Lake Cityju.

Prije njih, Igre su održane i u Atlanti, Squaw Valleyu, St. Louisu, te po dva puta u Lake Placidu i Los Angelesu.

Raniji kandidati

Kandidaturu za organizaciju Olimpijskih igara 2024. godine već su najavili Istanbul, Doha, Baku, Budimpešta, Pariz, Berlin/Hamburg, te Kijev.

Ovih dana učinio je to i Rim, a njegovu kandidaturu potvrdio je talijanski premijer Matteo Renzi.

„Previše puta je Italija potcjenjivala svoje mogućnosti. Možemo i izgubiti, ali je neprihvatljivo barem ne pokušati“, ocijenio je Renzi.

Italija je bila vrlo blizu dobivanja Igara 2004. godine, ali je tada tijesno izgubila od Atene, a kandidaturu za 2020. povukao je tadašnji premijer Mario Monti zbog financijskih razloga.

Rok za prijavu kandidata je rujan 2015. godine, a domaćin će se birati sredinom 2017.

Izvor: Agencije