Četiri američka uslova za priznavanje palestinskog pomirenja

Jason Greenblatt: Sjedinjene Američke Države ponavljaju značaj povinovanja principima Kvarteta (EPA)

Sporazum o pomirenju između Hamasa i Fataha je „unutrašnje palestinsko pitanje“ i trebalo bi da pomogne u uspostavljanju mira, izjavio je portparol Fataha Osama Qawasmeh za Al Jazeeru, nakon što je američki posrednik za Bliski istok izneo uslove za priznanje sporazuma, među kojima je i razoružanje Hamasa.

„Sporazum koji smo potpisali sa Hamasom govori o uspostavljanju palestinske države u granicama iz 1967. godine, što je u skladu s međunarodnim pravom“ rekao je Qawasmeh, na pitanje da prokomentariše američke uslove.  

Američki mirovni posrednik za Bliski istok Jason Greenblatt postavio je u četvrtak uslove za prihvatanje unutarpalestinskog pomirenja.

“Sve strane saglasile su se kako je od suštinskog značaja da vlasti Palestine budu u stanju da preuzmu pune, izvorne i neometane civilne i bezbednosne odgovornosti u Gazi i da zajednički radimo na poboljšanju humanitarne situacije za Palestince koji žive tamo”,  navodi on u izjavi koju je objavio američki konzulat u Jerusalemu.

“Sjedinjene Američke Države ponavljaju značaj povinovanja principima Kvarteta: svaka palestinska vlada mora nedvosmisleno i eksplicitno da se obaveže na nenasilje, da prizna državu Izrael, prihvati ranije sporazume i obaveze među stranama – uključujući razoružavanje terorista – i da se obaveže na mirne pregovore”, rekao je Greenblatt. 

“Ukoliko Hamas bude igrao bilo kakvu ulogu u palestinskoj vladi, mora da se drži tih osnovnih zahteva”, dodao je, pozivajući se na zahteve Bliskoistočnog kvarteta. Kvartet je formiran 2002. godine, kako bi pomogao mirovnom procesu na Bliskom Istoku, a predstavnike u tom telu imaju Ujedinjene Nacije, Sjedinjene Američke Države, Evropska Unija i Rusija, navodi Greenblatt.

Fatah: Izrael sa svojim saveznicima vrši pritisak

Izraelski kabinet za bezbednost u utorak je postavio iste uslove, pored kojih je tražio da Hamas prekine veze s Iranom, kako bi prihvatio formiranje nove palestinske vlade nakon potpisivanja sporazuma o pomirenju između Fataha i Hamasa 12. oktobra.

„Izrael pokušava da sa svojim saveznicima izvrši pritisak na palestinsko vođstvo. Mi smo proglasili da je naša odluka palestinska, nezavisna, nacionalna odluka i nećemo se vraćati na podele”, rekao je portparol Fataha za Al Jazeeru.

Palestinska vlada, sa sedištem u Ramallahu, postepeno će preuzimati nadležnosti nad Gazom, uključujući i onu nad bezbednošću palestinske enklave.

Fatah i Hamas trebalo bi, ipak, da održe još sastanaka, uz egipatsko posredovanje, kako bi raspravljali o drugim ključnim temama, kao što je naoružanje, koje drži Hamasovo vojno krilo u Gazi, brigada Qassam, te o političkom programu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, koji poziva na pregovore s Izraelom kao jedini put ka postizanju konačnog mirovnog rješenja.

Abbas je već izjavio da neće da prihvati situaciju poput one s Hezbollahom u Gazi, u kojoj bi Hamas bio u stanju da zadrži svoje naoružanje i da istovremeno bude u vladi nacionalnog jedinstva.

Abbasov pokret Fatah i ostale grupe unutar Palestinske oslobodilačke organizacije tvrde da Hamas ne mora da prizna Izrael, prihvati sporazum iz Osla ili da se odrekne oružanog otpora.

Jačanje jedinstvenog fronta

Očekuje se, međutim, da, ukoliko želi da se pridruži vladi, mora da prihvati politički program i agendu Fataha, koji priznaje Izrael i poziva na mirne pregovore o postizanju političkog rešenja, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Abbas je dan ranije poručio da je pomirenje Fataha i Hamasa nacionalna nužnost, koja mora da se ispuni u cilju prevazilaženja izazova nacionalnim palestinskim ciljevima, okončanja podela i jačanja jedinstvenog fronta.

Palestinski predsednik je naglasio da je pomirenje bitno za ostvarenje nacionalnog jedinstva u cilju okončanja okupacije i uspostave palestinske države u granicama iz 1967. godine i s istočnim Jerusalemom kao prestonicom.

Izvor: Agencije