Oglasi

Četiri države neće bojkotirati firme iz SAD-a koje rade sa Katarom

Strane firme sve su više opreznije u prekograničnom poslovanju jer se brinu da bi mogle postati dio najveće diplomatske krize.
Četiri arapske države prekinule su diplomatske i trgovinske veze sa Katarom 5. junaEPA

Četiri arapske države koje su nametnule sankcije Kataru poručile su Sjedinjenim Američkim Državama da američke kompanije koje sarađuju i sa njima i sa Dohom zbog toga neće biti sankcionirane, prenosi agencija Reuters pozivajući se na četiri izvora upoznata sa problematikom.

Strane firme sve su više opreznije u prekograničnom poslovanju jer se brinu da bi mogle postati dio najveće diplomatske krize koja je pogodila Zaljev.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein poslali su pismo američkom državnom sekretaru Rex Tillerson u julu u kojem ga uvjeravaju da američke kompanije neće biti na udaru ovog bojkota, navode upoznate osobe sa pismom.

Evropska unija je dobila slična „zvanična usmena uvjeravanja“, UAE-a, za Reuters su kazali iz Delegacije EU-a u Emiratima.

Bez komentara

U pismu Tillersonu, četiri države su navele kako cijene odnose sa američkim kompanijama i kako planiraju održavati te odnose koji neće biti na udaru bojkota. Američka ambasada u Abu Dabiju odbila je komentirati pismo, dok predstavnici četiri države nisu odgovorili na upit agencije Reuters.

Tillerson je boravio u četverodnevnoj posjeti regiji tokom jula gdje je razgovarao sa obje strane spora i obećao da će pomoći u rješenju krize.

Četiri arapske države prekinule su diplomatske i trgovinske veze sa Katarom 5. juna, suspendiravši zračne i kopnene puteve sa najvećim izvoznikom tekućeg prirodnog plina na svijetu.

Izvor: Agencije