Četiri dvorane za okršaje EP-a rukometaša

Varaždin i Zagreb će biti domaćini i druge grupne faze, a svi eliminatorni mečevi igrat će se u hrvatskoj prijestolnici (EHF)

Najbolji rukometaši „Starog kontinenta“ od 12. do 28. januara odmjerit će snage na 13. Evropskom prvenstvu, a domaćin ovog turnira je Hrvatska.

Šesnaest ekipa je podijeljeno u četiri grupe, a mečevi prve grupne faze igrat će se u Zagrebu, Splitu, Poreču i Varaždinu.

Varaždin i Zagreb će biti domaćini i druge grupne faze, a svi eliminatorni mečevi igrat će se u hrvatskoj prijestolnici.

Arena Zagreb

Ovo je najveća sportska dvorana u Hrvatskoj. Izgrađena je 2008. godine kako bi se u njoj igrali mečevi Svjetskog prvenstva 2009. godine. Kako navode organizatori, zbog svoje ljepote, funkcionalnosti i važnosti, Arena Zagreb je novi arhitektonski simbol Grada Zagreba.

Nalazi se na jugozapadu prijestolnice, a zbog svog dizajna i položaja na jednom od glavnih ulaza u grad, odmah je postala orijentir i znamenitost Zagreba. Može ugostiti najmanje 15.022 gledatelja, a maksimalni kapacitet za određene događaje iznosi 18.600.

Riječ je o multifunkcionalnom prostoru, u potpunosti opremljenom za razne dvoranske sportove – od hokeja na ledu, do košarke i rukometa.

Spaladium Arena, Split

Splitska Spaladium Arena je nova višenamjenska dvorana. Njen kapacitet iznosi 12.000 mjesta za sportska takmičenja, a zbog fleksibilnosti za prilagodbu raznim događajima može primiti između 1.246 i 12.339 osoba.

Spaladium Arena je napravljena u skladu sa svim zahtjevima i dimenzijama iz vodilja Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Uz glavnu dvoranu se nalazi još jedna od 1.000 kvadratnih metara koja je korisna za treninge, takmičenja u nižim ligama ili za druge rekreativne oblike korištenja.

Arena Varaždin

Ova dvorana ima kapacitet od 5.400 gledatelja i korištena je tokom Svjetskog prvenstva rukometaša 2009. i Evropskog prvenstva rukometašica 2014. godine.

Organizatori ovogodišnjeg EP-a navode kako ova dvorana ima funkciju urbanog generatora razvoja novog dijela grada nedaleko od industrijske zone.

Također treba istači kako se ovo sportsko zdanje nalazi u skoro prastaroj šumi.

Sportski centar Žatika, Poreč

Višenamjenski sportski centar Žatika izgrađen je 2008. godine, a u proteklih 10 godina je bio poprište mnogih značajnih takmičenja, kao što je Svjetsko prvenstvo rukometaša 2009. godine ili mečevi reprezentacije Hrvatske u tenisu u sklopu Davis kupa.

Cijela dvorana zauzima 14.000 kvadratnih metara, a ima kapacitet od približno 3.700 sjedećih mjesta.

U skorijoj budućnosti planira se izgradnja manje dvorane (213,4 kvadratnih metara), fitnes dvorane (86,26 kvadratnih metara), sve na istom nivou sa glavnim terenima.

Izvor: Al Jazeera