Četiri godine suspenzije za hrvatsku atletičarku

Nemec, učesnica OI u Londonu 2012. godine, poručila je kako je nedužna, čak je išla na poligraf kako bi to dokazala (EPA)

Međunarodna atletska federacija (IAAF) suspendirala je hrvatsku atletičarku Lisu Christinu Nemec (32) na četiri godine zbog pozitivnog dopinškog nalaza u oktobru prošle godine, prenosi agencija Hina i dodaje kako je IAAF samo potvrdio suspenziju koju je u februaru ove godine izrekao Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA).

Nemec je u septembru prošle godine osvojila sedmo mjesto na berlinskom maratonu sa rezultatom 2:27,56 i ispunila normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. U Njemačkoj je bila na kontroli krvi te je dala uzorak urina i sve je bilo u redu.

Međutim, nakon završetka sezone, HZTA testirao je sportašicu 6. oktobra 2015. godine, a u urinu je analizom akreditiranog WADA-inog laboratorija iz Seibersdorfa, utvrđeno prisustvo zabranjene tvari rekombinantnog eritropoetina. Analiza uzorka B potvrdila je analizu uzorka A, objavio je tada HZTA.

Podvrgla se poligrafu

Nemec, učesnica OI u Londonu 2012. godine, poručila je kako je nedužna, čak je išla na poligraf kako bi to dokazala.

„Želim naglasiti da sam nevina, čak sam išla na poligraf kako bih to dokazala. Jako sam razočarana jer nisam dobila pravedno saslušanje od strane HZTA. Nisu mi dali niti pravo u obrani na ispitivanje suprotne strane, nisu mi dali niti svu dokumentaciju koju sam tražila. Time su prekršena moja temeljna ljudska prava“, naglasila je prva hrvatska maratonka koja je podnijela žalbu Međunarodnom sportskom sudu u Lausanni.

Međunarodna atletska federacija suspendirala je i bjelorusku hodačicu Hanu Drabeniju (29), ali na dvije godine. Drabenija je bila pozitivna na jednom takmičenju u Bjelorusiji prošle godine.

Izvor: Agencije