Četiri grada podržala zabranu dizela do 2025.

Na sastanku gradonačelnika u Meksiku, gradonačelnici Pariza, Mexico Cityja, Madrida i Atine obavezali su se da će zabraniti dizel vozila u narednih deset godina kako bi poboljšali kvalitet zraka u svojim gradovima i pomogli u rješavanju problema klimatskih promjena. Svjetska zdravstvena organizacija Ujedinjenih naroda tvrdi da tri miliona ljudi godišnje umire od zagađenog zraka. Vrijeme je za hitno djelovanje.

Na sastanku gradonačelnika, Mexico City se pridružio Parizu, Atini i Madridu u nastojanju da zabrane sva dizel vozila do 2025. godine. Visoki nivo zagađenja zraka u Parizu početkom ove godine primorao je gradske vlasti da privremeno zabrane korištenje svih vozila u centru grada kako bi se poboljšao kvalitet zraka. Sve veća zabrinutost zbog klimatskih promjena usmjerila je pažnju svijeta na upotrebu dizela, nakon zabrinjavajućeg povećanja zagađenja zraka u nekoliko evropskih metropola.

“Dizel se već decenijama predstavlja kao čistija alternativa benzinu. Vozila na dizelski pogon su efikasnija, što znači da je emisija štetnih gasova niža. Do prije nekoliko godina neke države, uključujući Veliku Britaniju, čak su nudile finansijske poticaje za korištenje dizel vozila. To je sada prošlost”, izvještava iz Londona reporter Al Jazeere Neave Barker.

Dva najveća zagađivača zraka

Dizel motori su možda efikasniji, ali u poređenju s benzinskim, proizvode veću emisiju nitrogendioksida, koji izaziva rak pluća i bolesti srca.

“Dizel vozila emitiraju dva najveća zagađivača zraka – nitrogendioksid i čestice. One u velikoj mjeri utječu na zdravlje, odnosno na respiratorni sistem i srce. Procjenjuje se da ovdje, u Londonu, od zagađenog zraka godišnje umire približno 9.400 stanovnika”, kaže Laurie Laybourn-Langton, analitičar klimatskih promjena.

Zabrana dizela dolazi u vrijeme kada njemački Volkswagen najavljuje da će električni automobili biti osnova plana restrukturkuriranja ove kompanije. Prošle godine kompanija je priznala da je na dizelskim motorima koristila uređaj koji lažira rezultate štetne emisije. Da bi smanjili štetnu emisiju, političari nastoje uvjeriti kupce da dobro razmisle kakva vozila kupuju, dok sve više gradova planira zabraniti dizel vozila.

Izvor: Al Jazeera