Četiri novajlije u bh. dresu protiv Belgije

Marin Aničić (desno) je dobrim igrama za kazahstansku Astanu izborio poziv u najbolji bh. tim (EPA)

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević objavio je danas spisak igrača koje je pozvao za utakmice protiv Belgije i Andore u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo čiji je domaćin naredne godine Francuska.

Baždarević se odlučio za 24 igrača, među kojima su četiri nova imena.

Zbog povreda nisu pozvani Ervin Zukanović, Edin Cocalić i Gojko Cimirot, dok će priliku da debitiraju dobiti Jasmin Burić, Marin Aničić, Mario Vrančić i Josip Kvesić.

Selektor bh. nacionalnog tima protiv Belgije očekuje tešku utakmicu, ali vjeruje da njegovi igrači mogu do povoljnog rezultata.

Izostanak određenih igrača predstavljat će hendikep za njegov tim, ali se nada da će nogometaši koji dobiju priliku opravdati povjerenje.

Zabrinut je i zbog činjenice da većina igrača nisu standardni u svojim timovima.

„To zabrinjava, ali nemamo rješenje za to. Važno mi je da su u trenažnom procesu i da daju sve od sebe u utakmici“, kazao je Baždarević.

Ambicije i odlučnost

Belgiju vidi kao prvog favorita u grupi, ali vjeruje u pozitivan rezultat bh „Zmajeva“.

„Oni imaju jednu od najboljih reprezentacija u Evropi, ali mi moramo imati ambicije i pokazati odlučnost. Ne plašimo se, idemo po dobar rezultat“, istakao je selektor BiH na čijem spisku se nalaze:

GOLMANI: Asmir Begović (Chelsea), Ibrahim Šehić (FC Qarabag), Jasmin Burić (Lech)

ODBRANA: Emir Spahić (HSV), Ognjen Vranješ (Gaziantepspor), Sead Kolašinac (Schalke 04), Ermin Bičakčić (TSG Hoffenheim), Toni Šunjić (Kuban), Josip Kvesić (Antalyaspor), Mensur Mujdža (Freiburg), Marin Aničić (Astana)

VEZNI RED: Muhamed Bešić (Everton), Miralem Pjanić (Roma), Haris Medunjanin (Deportivo), Anel Hadžić (Sturm), Mario Vrančić (Darmstadt), Tino Sušić (Hajduk), Senad Lulić (Lazio), Izet Hajrović (Werder), Edin Višća (Istanbul)

NAPAD: Edin Džeko (Roma), Ermin Zec (Gabala), Milan Đurić (Cesena), Vedad Ibišević (Stuttgart).

Igrači će se okupiti 30. augusta u Briselu.

Ključne utakmice

Utakmica Belgija – BiH na rasporedu je 3. septembra na stadionu King Baudouin u Briselu s početkom u 20:45 sati. Tri dana kasnije, 6. septembra, reprezentacija BiH će u Zenici igrati protiv selekcije Andore.

U grupi B trenutno vodi Vels sa 14 bodova iz do sada odigranih šest utakmica. Belgija je na drugom mjestu sa 11 bodova, a slijede Izrael i Kipar sa po devet.

BiH je na petom mjestu sa bodom manje i svaka od preostale četiri utakmice su ključne za plasman na prve dvije pozicije u grupi koje vode direktno na EURO ili na treće koje osigurava baraž za plasman na prvenstvo u Francuskoj. Andora je posljednja u grupi bez osvojenih bodova.

Do kraja kvalifikacija reprezentacija BiH će 10. oktobra u Zenici igrati protiv trenutnog lidera grupe Velsa, a tri dana kasnije gostuje reprezentaciji Kipra.

Izvor: Agencije