Četiri rakete iz Gaze na jug Izrela

Izrael tvrdi da su njegovi napadi odgovor na raketiranje iz pojasa Gaze (EPA)

Palestinci su u subotu ujutro ispalili četiri rakete iz pojasa Gaze na jug Izrela, a izraelska avijacija je prethodno gađala ciljeve u Gazi, za koje pretpostavlja da se iz njih vrše teroristički napadi, javljaju izraelski mediji.

Ovim granatiranjem juga Izraela ukupan broj projektila koji su sa palestinske teritorije pali preko granice u poslednja 24 sata povećan je na 17, javio je izraelski vojni radio.

U izveštaju radija se dodaje da u napadima u subotu nije bilo povrijeđenih, ni štete.

Odgovarajući na 13 raketa ispaljenih u petak, izraelske zračne snage napale su ranije u subotu ciljeve u pojasu Gaze povezane s terorističkom aktivnošću, navedeno je u vojnom saopćenju.

U izveštaju izraelskog vojnog radija se kaže da u napadima u subotu nije bilo povrijeđenih, ni štete.

Izraelska vojska je saopćila da je ciljeve pogađala direktno i ponovila da islamistički Hamas smatra odgovornim za svu terorističku aktivnost koja potiče iz pojasa Gaze, najavivši da će nastaviti odgovoriti silom na napade na izraelske civile.

Vojni radio navodi ocjenu odbrambenih zvačnika da Hamas i Islamski džihad ne stoje iza raketiranja iz Gaze, već manje organizacije.

Učestali napadi

Načelnik izraelskog Generalštaba Beni Ganz sastao se u petak navečer s najvišim vojnim zvaničicima da diskutira o odgovoru na učestale napade.


Žrtva izraelskih napad [EPA]

U nasilju koje je izbilo u srijedu i eskaliralo u četvrtak ubijeno je pet Palestinaca, uključući dva civila, oca i njegovog dvanestogodišnjeg sina.

Oni su poginuli u petak, kada je gađan logor za obuku Hamasa, a geleri pogodili obližnje kuće.

Izraelska armija je izrazila žaljenje zbog smrti i ranjavanja civila, ali je navela da je u blizini stambenih kuća eksploziv i oružje, uključujući rakete.
Izraelska vojska je odgovornost za žrtve i ranjavenje čak 25 ljudi, prema palestinskim izveštajima, pripisala Hamasu, koji operira iz civilnih centara i koristi ljudske štitove, navedeno je u saopćenju.

Izrael često gađa pojas Gaze, tvrdeći da odgovara na napade ekstremista, za koje tvrdi da se pripremaju da ispale rakete preko granice ili napadnu iz zraka pojas Gaze.

Takođe, Izrael tvrdi da izvodi ciljane napade protiv ekstremista, pa je u jednom takvom napadu u četvrtak, kada je gađano vozilo na prepunoj ulici u gradu Gazi i kada su ubijena dva Palestinca, a četvero ljudi je ranjeno.

Očevici su rekli da je to prvi napad u tom gradu od trosedmične izraelske ofanzive na pojas Gaze započete krajem 2008. godine.

Izvor: Agencije