Četiri Zlatne maline za Pedeset nijansi sive

Malo ko od dobitnika ove nagrade se odluči doći po nju (EPA)

Erotski hit Pedeset nijansi sive osvojio je najviše Zlatnih malina (Razzie Awards), “nagrada” za najgora ostvarenja filmske industrije u protekloj godini i preimenovan je u “Pedeset nijansi smeća”, dok je holivudska zvijezda Sylvester Stallone dočekao da mu organizatori odaju priznanje za napokon dobro odigranu ulogu i dodijele mu posebnu nagradu za “iskupljenje”.

Pedeset nijansi sive, film baziran na bestselleru E.L. James i apsolutni hit studija Universal Pictures koji je zaradio 571 miliona dolara, dominirao je na proglašenju najgorih koje se tradicionalno organizira večer uoči dodjele Oscara.

Glavni glumci Jamie Dornan i Dakota Johnson proglašeni su najgorim glumcem i glumicom, a film je ovjenčan i Malinom za najgori scenarij te zajedno s Fantastičnom četvorkom za najgori film.

Stallone (69) je glavni favorit za Oscara za sporednu ulogu u filmu Creed gdje reprizira svoju slavnu ulogu Rockyja Balboe, a Malinu je dobio za iskupljenje jer se od apsolutnog prvaka po broju tih “nagrada” pretvorio u legitimnog kandidata za Oscara.

Stallone nije jedini čije će se ime spominjati tokom istog vikenda na Malinama i na Oscarima.  Eddie Redmayne, koji je dobio Malinu za najgoreg sporednog glumca za Jupiter u usponu, lani je dobio Oscara za najboljeg glumca, a ove je godine ponovo nominiran za Dansku djevojku.

Nagrada vrijedna pet dolara

Šest glumaca prije njega osvojilo je prvo Malinu pa onda Oscara za neki drugi film, uključujući Halle Berry, Kevina Costnera i slavnog Laurencea Oliviera.

Najgorom glumicom proglašena je zvijezda Teorije Velikog praska Kaley Cuoco za dva filma: Alvin i vjeverice 4 i The Wedding Ringer, a najgori je režiser Fantastične četvorke Josh Trank.

Bila je ovo 36. dodjela Zlatnih malina. Rijetki koji se odvaže lično doći po nagradu, dobivaju kipić u obliku maline postavljene na rolu “super osmice” poprskane zlatnom bojom. Nagrada vrijedi oko pet dolara, no to ne odražava njezinu potencijalnu vrijednost na eBayu.

O nominacijama i pobjednicima odlučuju glasovi 934 člana Razzie u 48 američkih država i u više od 20 stranih zemalja. Svi se mogu prijaviti za glasanje, a članarina je 40 dolara.

Izvor: Agencije