Četiri žrtve u poplavama u Makedoniji

Zbog obilnih kišnih padavina koje su u ponedjeljak zahvatile Makedoniju, poplavljeno je nekoliko gradova, a život su izgubile četiri osobe, dok se dvije vode kao nestale.

Tijela četiri žrtve su pronađene, dok se traga za jednom šestogodišnjom djevojčicom iz  Šipkovice, kazao je Marjan Josifovski, glasnogovornik Sektora unutrašnjih poslova Tetovo

Policija iz Tetova je potvrdila, piše makedonska Večer, da su pronađena tijela H.F. (83), A.M. (14), tijelo djeteta inicijala R.A. koje još nije navršilo dvije godine, svi iz Šipkovice, dok je tijelo A.I. (7) pronađeno u selu Velika Rečica.

Obustava saobraćaja

Zbog izlijevanja rijeke u tetovskom selu Doborošte, nakon obilnih kišnih padavina, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Tetovo – Jažince, saopćio je Auto-moto savez Makedonije, a u prekidu je i saobraćaj na putnom pravcu Tetovo – Popova Šapka.

”Nekoliko puta smo apelovali na opštinske vlasti da se očisti korito rijeke. Osim toga, obale rijeke Pena su uzurpirane nelegalnom gradnjom. Sve je to rezultiralo ovom bujicom. Moja  i kuće moje braće su dva metra pod vodom. Neviđeni horor”, rekao je jedan mještanin.

Mještani kažu da se decenijama u Tetovu nije radilo na odbrani od poplava.

Poplava je bilo i u Prilepu, gdje je u roku od pola sata palo više od 40 litara kiše po metru kvadratnom.

Nadležnim institucijama građani su podnijeli skoro 40 prijava za poplavljene objekte i ulice.

Ekipe nadležnih institucija rade na terenu i u većem dijelu štete su sanirane.

U ponedjeljak u popodnevnim satima nevrijeme je zahvatilo i područje najveće makedonske doline Pelagoniju, na jugozapadu države.

Makedonska Vlada održala je vanrednu sjednicu kako bi se hitno pomoglo poplavljenim područjima.

Izvor: Al Jazeera i agencije