Četnici se danas okupili u Višegradu

Predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić je povodom današnjeg okupljanja pripadnika i simpatizera Ravnogorskog pokreta Višegrad u tom gradu kazala da se ne smije dozvoliti rehabilitacija četničke ideologije u Bosni i Hercegovini.

“Pozivamo ministra sigurnosti Dragana Mektića da više ne dozvoli okupljanja kao što su današnja u Višegradu. Četnička ideologija je uzrok masovnih stradanja, posebno Bošnjaka. Od nadležnih vlasti u BiH tražimo ubrzano donošenje zakona o zabrani okupljanja takvih grupa, kao i zabranu upotrebe njihovih simbola“, kazala je Hasečić za Al Jazeeru povod odavanja počasti četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću u Draževini kod Višegrada.

Policija u Višegradu identifikovala je i pronašla osobu koja je danas pokušala da oduzme kameru snimatelju televizije kuće N1 iz Sarajeva i u toku je njegovo privođenje u Policijsku stanicu, potvrdili su danas za Fenu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

I ekipa Federalne televizije je otjerana sa mjesta okupljanja. Kako je za portal Klix.ba rekla Elma Kazagić, urednica magazina Mreža, njima je tokom snimanja neko prišao s leđa i odveo ih do “vojvode”. On im je naredio da odmah odu.

Sagledavši okolnosti, novinari FTV-a su odlučili, zbog vlastite sigurnosti, otići.

Ekipa N1 iz Sarajeva je višegradskoj policiji prijavila napad, koji se dogodio po okončanju skupa koji su danas organizirali pripadnici Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske povodom 70 godina od hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića.

Fizički napad

Ekipa te televizijske kuće je oko pola 2 stigla u Draževinu, gdje se u jednom šatoru održavao počasni ručak simpatizera Mihailovića, navodi N1.

“Naša ekipa je prišla putu koji vodi do šatora, u kojem su se nalazili mlađi momci u crnim odijelima i pripadnici Ravnogorskog pokreta. Pitali smo ih da nam daju izjave, na šta su nas pitali odakle dolazimo, i kada smo rekli da smo iz Sarajeva, kazali su kako ne mogu davati izjave. Stariji gospodin je tada prišao te tražio legitimaciju. Pokazali smo lične karte i onda je rekao da ne možemo snimati. Kada smo pitali zašto, rekao je samo da jednostavno ne možemo”, kazala  je reporterka Adisa Ibrahimović.

Ona je navela da se nakon toga ekipa N1 odmakla te odlučila da snimi par kadrova iz daljine.

“Napad se desio tako da nismo to ni primijetili. Pojavio se stariji čovjek visok dva metra i zaletio se na snimatelja Alena i počeo ga udarati kamenom po glavi. Prišla sam i govorila i molila ga da to ne radi, onda se okrenuo prema meni i počeo me udarati mikrofonom po glavi. Kada mu je ispao mikrofon, okrenuo se prema snimatelju i potrčao s njim. Prišao nam je i drugi, također stariji čovjek i govorio strašne stvari. U to se uključila i jedna žena”, kazala je Ibrahimović.

Njih su, kako navodi, spasili momci iz Srbije.

“Momci iz Srbije su poletjeli prema nama i počeli da nas brane i da nas guraju od čovjeka i utrpali su nas u auto, nakon čega su počeli i drugi da dolaze. Napravili su nam prostor da odemo i kroz prozor su nam se izvinili i rekli da im je žao što se to desilo, da to nije stav njih i da je to djelo pojedinca i da to nikad ne bi uradili”, zaključila je reporterka N1.

Pripadnici i simpatizeri Ravnogorskog pokreta Višegrad danas su odali počast četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću u Draževini kod Višegrada, povodom sedamdesetogodišnjice njegovog hapšenja.

BiH nije definisala šta su fašistička obilježja i organizacije. U Parlamentu je bilo pokušaja da se usvoji zakon koji bi ih zabranio.

Uklonjena riječ genocid sa spomenika

U junu svake godine se u Višegradu obilježava godišnjica zločina, poznatog kao “Živa lomača”.

Tada je spaljeno sedamdeset živih ljudi, civila Bošnjaka.

Najmlađa žrtva tog zločina imala je samo dva dana. Pravosnažnom presudom Haškog tribunala na doživotnu kaznu zatvora osuđen je Milan Lukić, organizator paravojne jedinice “Osvetnici“, a Sredoje Lukić, koji je bio policajac tokom rata, na dvadeset i sedam godina.

Nadležne komunalne službe u Višegradu u 2014. su, uz asistenciju policije, uklonile riječ genocid sa spomenika na mezarju Stražište, a za koji je nadležna općinska služba izdala nalog da se ukloni.

Na 23. godišnjicu zločina počinjenih nad Bošnjacima u 2015. otkrivena je spomen-ploča koja trajno podsjeća na stravični zločin u Pionirskoj ulici.

Bakira Hasečić je tada poručila da je Višegrad grad “živih lomača”, a da će ta spomen-ploča u Pionirskoj ulici trajno svjedočiti o gnusnom zločinu nad Bošnjacima Višegrada.

Izvor: Al Jazeera