Četvero novinara iz SAD-a uhapšeno u Bahreinu

Novinari su privedeni u Sitri, šiitskom selu istočno od Maname, odakle su izvještavali sa protesta (Reuters)

Četvero američkih novinara uhapšeno je u Bahreinu na osnovu optužnica da su ušli u državu nelegalno, učestvovali u demonstracijama i lagali graničnom osoblju.

Bahreinska policija u ponedjeljak je navela kako je privela četiri “strana državljana”, dok su iz State Departmenta objavili kako im je poznato da su američki državljani uhapšeni u jednoj od zaljevskih država.

U saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Bahreina se navodi da su privedeni “osumnjičeni za krivična djela poput nelegalnog ulaska u državu, davanja lažnih informacija graničnom osoblju te učešća u nelegalnom skupu”.

Izvještavali sa protesta

U ranijem saopćenju Ministarstva govori se kako je navedena četvorka iz Sjedinjenih Američkih Država.

Među privedenima je i novinarka Anna Therese Day, objavila je njena porodica.

“Riječ je o četiri iskusna novinara, koji su u posljednje vrijeme radili dokumentarni film u Egiptu i Gazi, i nadamo se da će ih bahreinske vlasti brzo osloboditi. Anna i njeno osoblje su posvećeni novinari, koji samo žele biti sigurni da su detaljni u poslu. Optužbe da su na bilo koji način uključeni u nezakonito ponašanje su nemoguće”, navodi se u saopćenju porodice Day.

Novinari bez granica pozvali su također na brzo oslobađanje privedenih novinara.

Mira'at al-Bahrain ili Bahrain Mirror, list na arapskom jeziku, objavio je da je četvero američkih novinara privedeno u Sitri, šiitskom selu istočno od Maname, te da su privedeni u nedjelju dok su izvještavali sa sukoba lokalnih demonstranata i snaga sigurnosti.

Demonstracije su obilježavale godišnjicu protesta iz 2011. godine, na kojima su učestvovali šiitski muslimani.

Suzavac i gumeni meci

Proteste su okončale bahreinske snage sigurnosti.

Američki State Department objavio je da je upoznat s navodima o hapšenjima američkih državljana, ali je odbio dati više detalja zbog ličnih prava privedenih.

Ranije ove sedmice stotine osoba demonstrirale su na ulicama bahreinske prijestolnice Maname kako bi obilježili godišnjicu ustanka.

Policija je u subotu koristila suzavac i gumene metke protiv šiitskih demonstranata, koji su tražili političke reforme.

Izvor: Al Jazeera i agencije