Oglasi

Četverogodišnjakinja ne može pomoći istrazi

Francusko tužilaštvo se nada da će starija kćerka, nakon oporavka, moći dati detaljniji opis onoga što je vidjela.

U Francuskoj se iščekuju rezultati obdukcije tijela britanske porodice ubijene na odmoru u Alpama. Policija se nada da će na osnovu tih nalaza biti korak bliže ka otkrivanju odgovornih za stravični zločin.

Saad al-Hilli, njegova supruga i tašta, pronađeni su mrtvi u automobilu u blizini jezera Annecy. Hillijeva sedmogodišnja kćerka je sa teškim povredama zbrinuta u bolnici. Ponovno je operirana, ali  se i dalje nalazi u komi. Pod nadzorom psihijatara je i četvorogodišnja kćerka koja se krila osam sati ispod tijela mrtve majke.

Povodom ovog slučaja oglasio se i britanski premijer David Cameron. Obećao je pomoć u zbrinjavanju preživjelih djevojčica i podršku francuskoj žandarmeriji u rješavanju slučaja.

Francuski predsjednik Francois Hollande je najavio efikasnu istragu. 

"Učinit ćemo sve potrebno kako bismo pronašli odgovorne i njihove motive, kako bismo došli do istine koja stoji iza ove drame. Kao što je kazao David Cameron, naše policijske snage sarađuju i razmijenit će sve informacije, koje će biti vrlo transparente. To dugujemo ovim porodicama", kazao je Hollande.

Majčina suknja

Francusko tužilaštvo saopćilo je u petak da četvorogodišnja djevojčica ne može nikako pomoći istrazi obzirom da se u vrijeme ubistava nalazila skrivena ispod majčine suknje, javio je AP. 

Kćerka Zena al-Hilli potvrdila je francuskoj policiji da su njeni otac, majka i baka među ubijenim u automobilu, zajedno sa njenom sestrom koja je preživjela napad i ranjena je u rame. Tužilac Eric Maillaud rekao je u petak da istražni organi tragaju za terencem tamne boje i motociklom, u vezi sa ubistvom počinjenim u srijedu. To vozilo je vidio jedan bivši pilot, koji je pronašao žrtve napada u francuskim Alpama. 

Maillaud je izjavio: "Imamo dokaze da je ubijeni čovjek u automobilu uistinu Saad al-Hilli i da je to zaista njegova porodica. To je potvrdila četverogodišnja kćer u intervjuu kojeg smo vodili s njom. Rekla je 'ovo je moj tata', zatim mu je navela ime, moja mama, izgovarajući potom i njeno ime i na kraju moja sestra."

"Zena al-Hilli neće moći da pomogne istrazi ubistava u kojima je ubijen i jedan biciklista i uskoro će se vratiti u Englesku", rekao je Maillaud. 

Maillaud je kazao da ne zna kada će moći da razgovara sa Zeninom sedmogodišnjom sestrom Zeynep, koja se trenutno nalazi na liječenju u bolnici u Grenoblu, nakon što je ranjena metkom u rame i zadobila frakturu lobanje. 

Ljekarska zaštita

"Ona se nalazi pod ljekarskom zaštitom. Ljekari nam apsolutno nisu odobrili razgovor s njom. Ako će se to desiti i kada, to će biti obavljeno u prisustvu britanskih diplomata", dodao je on. 

"Nadamo se da će sedmogodišnja djevojčica moći dati detaljniji opis onoga što je vidjela. Na primjer broj ljudi, spol, boje kože, njihova odjeća, nešto što će nam omogućiti da pokrenemo identificiranje osoba ili osobe koje su počinile ove radnje. Mi smo nadamo, ali dokle god nemamo zeleno svjetlo od doktora, ne možemo joj pristupiti", kazao je Maillaud.

Maillaud je kazao da je brat ubijenog Britanca iračkog porijekla negirao bilo kakav spor sa svojim bratom. 

Maillaud je objasnio da se Saadov brat samoinicijativno javio britanskoj policiji nakon što je čuo vijest o višestrukom ubistvu i kazao da sa svojim bratom nije imao nikakav sukob. 

Tužilaštvo je također saopćilo da je Saad al-Hilli "potpuno nepoznat" britanskim obavještajnim službama, što je u kontradikciji sa pisanjima medija da se nalazio pod nadzorom u vrijeme posljednjeg Zaljevskog rata. 

Formalne istrage

Francuske vlasti u petak su formalno pokrenule dvije krivične istrage poslije pucnjave u Alpama. Jedna istraga se odnosi na ubistva sa predumišljajem izvršena nad četiri žrtve, Britancem iračkog porijekla Saadom al-Hillijem (50), njegovom suprugom i taštom, kao i biciklistom Sylvainom Mollierom, čije je tijelo pronađeno nedaleko od automobila i za koga se vjeruje da se slučajno zatekao na mjestu zločina

Druga istraga je vezana za pokušaj ubistva nad dvjema devojčicama, Hillijevom sedmogodišnjom kćerkom koja je sa teškim povredama zbrinuta u bolnici i nalazi se u komi i četvorogodišnjom kćerkom, koja se krila osam sati ispod tijela mrtve majke i ostala nepovrijeđena, saopćila je kancelarija tužioca Maillauda, prenio je AFP. 

"Zaključili smo da treba pokrenuti i istragu o dvostrukom pokušaju ubistva, jer je postojala želja da se pobiju svi koji su se nalazili na licu mjesta", objasnio je Maillaud. 

On je dodao da će jedan žandarm, koji učestvuje u istrazi, odmah krenuti za London kako bi nadgledao saradnju sa britanskom policijom, koja pokušava da utvrdi da li je ta porodica bila na nišanu nekoga čiji je motiv bila osveta. 

Izvor: Al Jazeera i agencije 

Oglasi