Četvoro povrijeđenih na protestima u Skoplju

Najmanje četiri osobe su povrijeđene u ponedjeljak u Skoplju, u sukobu pristalica opozicije i njihovih protivnika ispred zgrade makedonskog parlamenta, odakle je evakuiran predsjednik te institucije Trajko Veljanovski, prenosi Fena.

Kako je javila makedonska agencija MIA, najmanje četiri osobe su povrijeđene u međusobnom kamenovanju pristalica opozicije i njihovih protivnika ispred zgrade parlamenta.

Makedonski budžet za 2013. vrijedan 2,7 milijardi eura je ekspresno izglasan, bez prisustva opozicije, praktično bez ikakve debate. 

Blokiran rad

Dopisnica Al Jazeere Milka Smilevska ranije je javila da je rad makedonske skupštine blokiran. 

“Opozicija ne dozvoljava da počne sednica parlamenta. Na govornicu je postavljena zastava Makedonije i oko nje su raspoređeni poslanici opozicijskog bloka partija. Na početku opozicija je htela da blokira ulazak u parlamentarnu salu, ali obezbeđenje je nasilno oslobodilo ulaz i dvije poslanice iz opozicije potražile su lečničku pomoć”, javila je ranije Smilevska. 

U međuvremenu, poslanici iz vladajuće partije su ušli u salu i sjeli na svoja mjesta u iščekivanju da sjednica parlamenta započne, izvjestila je naša dopisnica. 


Milka Smilevska uživo iz Skoplja

Centar Skoplja od ponedjeljka ujutro je blokiran nakon što je ispred Sobranja počeo protest opozicije u vezi sa usvajanjem budžeta za narednu godinu, javio je dopisnik Srne.

Veliki broj policajaca spriječio je ozbiljniji fizički obračun između grupe koja podržava opoziciju u namjeri da osujeti usvajanje budžeta, i grupe koja je ispred parlamenta stigla da bi izrazila revolt protiv blokade.

Ispred zgrade Sobranja čuju se psovke, pogrdne riječi, povici.

Ispred sjedišta parlamenta pojavio se i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Branko Crvenkovski, čija je opoziciona stranka podnijela 1.226 amandmana na prijedlog budžeta.

Socijaldemokrate traže da se budžet koriguje i da se troškovi smanje za 204,8 miliona eura.

Zbog velikog broja amandmana i opstrukcija prijedlog budžeta nije usvojen u nadležnim komisijama.

Smanjen budžet za tri miliona eura

Uprkos tome, vlada premijera Nikole Gruevskog je na vanrednoj sjednici u nedjelju navečer usvojila budžet i uputila ga u skupštinsku proceduru.


Milka Smilevska uživo iz Skoplja

U saopštenju vlade, koje je izdato nakon sjednice, naglašeno je da je potpredsjednik Vlade i ministar finansija Zoran Stavrevski prihvatio 44 amandmana i time smanjio budžet za tri miliona eura.

Nakon saopštenja Vlade o usvajanju budžeta, ispred Sobranja su se okupili svi politički lideri opozicije u namjeri da “spriječe udar na demokratiju u Makedoniji”.

Mediji su javili da policija zaustavlja autobuse sa pristalicama opozicije iz unutrašnjosti Makedonije koji su krenuli na proteste u Skoplju, te da njihove autobuse šalje na vanredne tehničke preglede.

Saopšteno je da je zaustavljena i grupa koja je iz Kumanova krenula ka Skoplju, zajedno sa kumanovskim gradonačelnikom Zoranom Damjanovskim.

Izvor: Al Jazeera i agencije